latinica  ћирилица
22/06/2018 |  19:12 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

U BiH se vratio 41 džihadista

Najmanje 41 državljanin BiH se prošle godine vratio iz Sirije, nakon učešća u sukobima u toj zemlji, navodi se u najnovijem izvještaju Evropola.
Evropol - Foto: ilustracija
EvropolFoto: ilustracija

U izvještaju se ističe da se vjeruje da je 300 lica iz BiH otišlo u Siriju i Irak.

"Procjenjuje se da se u periodu do 31. decembra prošle godine 107 državljana BiH i dalje nalazilo u Siriji, među kojima 61 muškarac i 46 žena. Smatra se da se njih 41 vratilo u BiH, a da je 71 lice poginulo", piše u izvještaju.

Iz Evropola napominju da je tokom 2017. godine zabilježen samo jedan slučaj da je lice iz BiH spriječeno da otputuje u zemlje u kojima su u toku oružani sukobi, piše Balkan insajt.

U saopštenju se ističe da u BiH ima malo izvještaja u kojim se ukazuje da ekstrmističke grupe sklone nasilju imaju organizovanu mrežu i sistematsku strukturu.

Kada je riječ o Srbiji, izještaj Evropola pokazuje pad aktivnosti džihadista na Kosovu i Metohiji na polju terorističke propagande, kao i to da nisu registrovani slučajevi pružanja finansijske ili logističke podrške teroristima.

Na području uže Srbije "tokom prošle godine prijavljene su propagandne aktivnosti, s ciljem radikalizovanja i regrutovanja novih članova terorističkih organizacija", navodi se u izvještaju.

Iz Evropola navode da je u Crnoj Gori prijavljeno prisustvo nekoliko radikalnih grupa, uključujući džihadiste, kao i tafkire /otpadnike od vjere/.