latinica  ћирилица
22/06/2018 |  19:09 ⇒ 19:14 | Autor: RTRS

Nigerija nokautirala "Vikinge"

Fudbaleri Nigerije savladali su Island 2:0 u drugom kolu Svjetskog prvenstva i zakomplikovali borbu za plasman u osminu finala iz Grupe D.
Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018. -
Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018.

"Superorlovi" su razbili "Vikinge" u drugom poluvremenu meča u Volgogradu, a apsolutni junak bio je dvostruki stijelac Ahmed Musa.

U prvom poluvremenu nije se vidio zanimljiv fudbal, ali je prednost imao Island.

Nigerijci su imali veći posjed lopte, ali su Skandinavci bili mnogo konkretniji u završnici, pa je poslije 45 minuta odnos šuteva bio 6-0.

Međutim, ni Island nije bio pretgerano blizu pogotka, uglavnom je Gilfi Sigurdson prijetio iz slobodnih udaraca i kornera.

Ipak, sve se preokrenulo na poluvremenu, Nigerijci potpuno preuzimaju kontrolu u nastavku i u svakom segmentu razbijaju rivala.

Nisu Islanđani imali rješenja za brzonoge "Superorlove" koje je predvodio fantastični Musa.

Načeo je rivala u 49. minutu sjajnim pogotkom nakon proigravanja Mozesa sa lijeve strane. Zakucao je loptu u mrežu sa 6-7 metara.

Očekivao se pritisak Islanda, ali su Nigerijci u nastavku bili opasniji sa više šansi ispred gola Skandinavaca.

Nakon pogođene prečke, Musa u sljedećem napadu dobija loptu iz pozadine na lijevoj strani, prolazi pored mnogo sporijeg Arnasona do peterca, tu obilazi Haldorsona i lagano loptu ubacuje u mrežu.

Desetak minuta prije kraja meča Island dobija šansu da se vrati u meč, Finbogason je izborio penal nakon starta Ebuehija i reakcije VAR pošto sudija Conger nije svirao jedanaesterac.

Međutim, najbolji igrač Islanda Gilfi Sigurdson se obrukao, poslao je loptu daleko iznad gola na tribine Arene.

Poslije dva kola Hrvatska je u osmini finala sa šest bodova, Nigerija ima 3, a Argentina i Island po 1. U posljednjem igraju Argentina – Nigerije i Hrvatska – Island.