latinica  ћирилица
22/06/2018 |  18:38 | Autor: SRNA

Tuzla: Ljekari prekidaju štrajk?

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona postignut je dogovor između kantonalne Vlade i Strukovnog sindikata doktore medicine i stomatologije ovog kantona da Strukovni sindikat koristi reprezentativnost Federalnog sindikata dok se ne završi sa apelacijama na nadležnom sudu.
UKC Tuzla - Foto: RTRS
UKC TuzlaFoto: RTRS

Ovo bi bilo privremeno rješenje do donošenja sudske odluke po apelacijama upućenim Vrhovnom sudu Federacije BiH u vezi sa presudom Kantonalnog suda o nepriznavanju reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

Na Skupštini je zaključeno da građanima treba obezbijediti zdravstvenu zaštitu i da kantonalna Vlada nastavi pregovore sa Strukovnim sindikatom, prenose federalni mediji.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Admir Suljić rekao je da bi sutra trebalo da bude održan sastanak Štrajkačkog odbora na kome bi bila donesena odluka o prekidu štrajka i povlačenju 700 prikupljenih potpisa ljekara o otkazima.

Vlada Tuzlanskog kantona juče je na vanrednoj sjednici kao materijale za današnju hitnu sjednicu kantonalne skupštine prihvatila informaciju o postupku i hronologiji utvrđivanja reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ovog kantona.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona okuplja 4.200 članova, dok je oko 1.100 doktora u članstvu Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ovog kantona.

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona stupili su 4. juna u generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama ovog kantona, dok su u Domu zdravlja i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla održavali polučasovni štrajk upozorenja.

U Domu zdravlja i UKC Tuzla sudskom odlukom je zabranjeno održavanje štrajka, pa su ljekari ovih zdravstevnih ustanova štrajkovali za vrijeme polučasovne pauze.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona ranije je saopštio da će 90 odsto ljekara ovog kantona istrajati u ostvarenju prava koja imaju ljekari u ostalim dijelovima Federacije BiH.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije ovog kantona zahtijeva da mu se prizna reprezentativnost.