latinica  ћирилица
22/06/2018 |  16:22 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Brazil slomio čvrstu Kostariku

Brazil je savladao Kostariku u drugom meču grupe E sa 2:0, a gol kojim je slomljen otpor Kostarikanaca postigao je Kutinjo u 91. minutu utakmice, da bi konačan rezultat u nadoknadi postavio Nejmar pogotkom u 97. minutu.
Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018. -
Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018.

Brazil je od početka bio u posjedu lopte, a nakon početnog ispitivanja snaga, prvi su zaprijetili Kostarikanci. Gamboa je dodao do Borhesa, a njegov udarac odlazi malo pored gola, a promašio je i na naredno dodavanje.

Brazilci su deset minuta nakon toga napravili prvu šansu, a pogodak Žesusa poništen je zbog ofsajda, da bi u 28. minutu Kutinjo sjajno uposlio Nejmara čiji udarac zaustavlja Navas. Do kraja prvog poluvremena na terenu nije bilo zanimljivih situacija.

Na poluvremenu umjesto Vilijana u redove "Karaoka" ulazi Daglas Kosta, pa već u prvih pet minuta nastavka meča Brazil ima dvije velike prilike - Žesus glavom pogođa prečku, a onda Gamboa skoro na gol-liniji zaustavlja udarac Kutinja.

U 57. minutu Navas je opet odbranio udarac Nejmara, da bi nakon toga još bolje odbranio udarac Kutinja. Tri minuta nakon toga Kostarika je imala priliku nakon kornera, ali su se Brazilci nekako odbranili, a u nastavku akcije Nejmar je loše uposlio Kostu koji je bio u idealnoj situaciji za gol.

Nejmar je u 72. minutu imao veliku šansu nakon što je sam osvojio loptu, ali je šutirao pored gola, a onda u 78. minutu sudija Kujpres nakon prekršaja nad Nejmarom pokazuje na bijelu tačku. Dok se prva zvijezda Brazila pripremao za udarac, Holanđanin je odlučio da provjeri svoju odluku putem VAR tehnologije, gdje je vidio da intenzitet prekršaja nad igračem PSŽ nije bio dovoljan za kazneni udarac.

Kako se bližio kraj utakmice, tako su i Brazilci postajali sve nervozniji, u 87. minutu je Kasemiro pokušao savladati saigrača iz Real Madrida, ali mu je Navas lagano odbranio udarac. Zbog velikog broja prekida, meč je produžen za čak šest minuta, što će donijeti veliku sreću za Brazil.

Firmino je glavom dodao do Žesusa, a onda natrčao Kutinjo koji je samo gurnuo loptu i savladao Navasa za erupciju oduševljanja na stadionu u Sankt Peterburgu.

Konačnih 2:0 postavio je Nejmar u 97. minutu.

Ovom pobjedom, Brazil se izdvojio na prvom mjestu grupe E sa četiri boda, jedan više od Srbije koja večeras igra protiv Švajcarske. U prvom kolu, Brazilci su remizirali sa Švajcarcima - 1:1.