latinica  ћирилица
22/06/2018 |  16:04 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Otkriveno spomen-obilježje poginulom borcu VRS Dušanu Vukeliću

Na gradskom groblju Pobrđe u Banjaluci, danas je otkriveno spomen-obilježje poginulom borcu Vojske Republike Srpske, Dušanu Vukeliću. Spomenik je podigla Boračka organizacija grada Banjaluka.

Dušan Vukelić bio je borac Vojske Republike Srpske. Rođen je 1947. godine u Banjaluci. Borio se na ratištu za vrijeme hrvatske ofanzive na Mrkonjić Grad i teritoriju zapadnog dijela Srpske.

"U tim borbenim dejstvima, 10.10.1995. godine je nestao. Nakon toga, 1996. godine je ekshumiran iz masovne grobnice u Mrkonjić Gradu i poslije toga je izašla identifikacija, a 2010. godine je sahranjen na ovom mjestu", kaže predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić.

Svega godinu dana poslije Dušanove smrti, preminula je i njegova supruga, a potom i sin.

"Velika zahvalnost svima, kad su to uspjeli... Nije to samo moja situacija. Postoje hiljade ovako napaćenih ljudi. Ovo je bogatstvo svih ljudi koji razumiju. Mene je siromaštvo natjeralo da mu ne uspijem podići spomenik", ističe Dušanov brat Vukosav Vukelić.

Iz Boračke organizacije navode da će ovo spomen-obilježje ostati kao vječni trag imena Dušana Vukelića, koje njegovi saborci neće zaboraviti.