latinica  ћирилица
22/06/2018 |  15:39 | Autor: TANЈUG

Vučić: Boriću se za svoju zemlju u nedjelju, biće teško

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da dijalog sa Prištinom predstavlja priliku da se čuje pozicija Beograda i da se bori za Srbiju i srpski narod.
Aleksandar Vučić (Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug) -
Aleksandar Vučić (Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug)

Vučić je rekao da će u nedjelju, u nastavku dijaloga sa Prištinom, biti teško, ali da će Beograd braniti poziciju Srbije, boriti se za svoju zemlju i narod i zalagati se za kompromis.

Biće to, ističe, još jedna prilika da se čuje pozicija Srbije i prilika za borbu za srosku zemlju i narod, uz poštovanje druge strane i uz želju da se postigne rješenje.

Vučić je, u Dimitrovgradu, na pitanje novinara da li će Srbija riješiti pitanje pasoša, jer Srbi sa KiM ne mogu da putuju bez viza, odgovorio da postoji taj problem, ali da je Brisel to u više navrata zaustavljao.

"Nadam se da ćemo pronaći rješenje. Najveći broj ljudi je to riješio prijavama na nekom drugom mjestu. Gledamo kako da pronađemo tehnička rješenja za to pitanje", objasnio je predsjednik.

Na konstataciju da sve više mladih Srba odlazi sa Kosova i Metohije, Vučić je rekao da Srbija čini što može, između ostalog i dovođenjem investitora, ali da je i to teško zbog nepostojećeg bezbjednog pravnog okvira.

"Mi inače više od 500 miliona evra izdvajamo godišnje za svoje stanovništvo na KiM. Znamo da oni to cijene i znaju", rekao je Vučić.

Ukazao je da država radi na tome da zadrži srpsko stanovništvo na KiM i kroz projekte kakvo je naselje Sunčana dolina.

"Međutim, mladi ne odlaze samo sa Kosova, već i iz Beograda i drugih dijelova Srbije. Zato je važno da što prije, po životnom standardu pristižemo druge", naglasio je Vučić.