latinica  ћирилица
22/06/2018 |  14:27 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

U Kozarskoj Dubici "Dan ratarskih kultura"

U Kozarskoj Dubici danas je održana šesta po redu manifestacija "Dani ratarskih kultura", iako je kiša spriječila da se obiđu ogledna polja strnih žita, kukuruza i soje, sa oko 150 različitih sorti i hibrida iz 15 selekcijskih kuća.
Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Kozarska DubicaFoto: RTRS

"Vrijeme je danas uradilo svoje i zbog jake kiše ljudi danas ne mogu da vide rezultate ogleda koji je zasnovan jesenas na površini od oko osam hektara, ali će ogled sa oko 150 različitih sorti i hibrida moći pogledati u narednih nekoliko dana", izjavio je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

On je naveo da je ogled u Drakseniću jedan od petnaestak sličnih ogleda u Republici Srpskoj.

"Ovakve manifestacije i ogledi su veoma značajni, jer je vrijednije kada se prozvođaču nešto pokaže na njivi, nego u zatvorenom prostoru, na nekoj prezentaciji, da vide kako se te sorte ponašaju u njihovim lokalnim uslovima", rekao je Pašalić.

On je naveo da je cilj da se izaberu one sorte koje daju najbolje rezultate na određenim klimatskim poručjima.

Pašalić je precizirao da se ove godine očekuje prinos pšenice od oko pet do 5,5 tona po hektaru, ali da je već primijetan problem u kvalitetu.

"Žetva je već počela u Semberiji i svi podaci govore da prinos neće biti manji od prosjeka, dok će kvalitet biti nešto lošiji nego prošle godine, ali ipak ne toliko lošiji od prosjeka", rekao je Pašalić.

On je naveo da je namjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da unaprijedi proizvodnju soje i uljane repice, te naglasio da će u narednim godinama veća pažnja biti posvećena tim kulturama.

"U narednom periodu akcenat želimo da stavimo na kvalitet, a ne kvantitet, jer smo dostigli pristojnu prozvodnju po hektaru, ali moramo da damo prioritet kvalitetnim pšenicama koje se koriste za ljudsku ishranu", rekao je Pašalić.

Predstavnik preduzeća "Bajer" Milan Tomić rekao je da se na parcelama u Drakseniću može vidjeti veliki broj sortimenata strnih žita, soje i kukuruza.

"Naš zadatak je bio da pratimo zdravstveno stanje usjeva, riješimo problem korova i strna žita sačuvamo od bolesti", izjavio je Tomić i dodao da su biljne bolesti mnogo prisutne u intenzivnim proizvodnjama, te se bez zaštitnih sredstava ne mogu očekivati dobri prinosi.

Vlasnik Poljoprivredno-trgovačkog preduzeća "Јelena" u Drakseniću Marko Vlajsević ocijenio je da ja ova godina za kukuruz i soju bila teška u vrijeme sjetve, ali da je to nadoknađeno kasnije, te da je sada kukuruz u jako dobrom stanju.

"Što se tiče pšenice, očekujemo jako dobre prinose", rekao je Vlajsević i dodao da se u narednim danima očekuje da bude poznata otkupna cijena pšenice.

Manifestacija "Dani ratarskih kultura" okupila je danas u Kozarskoj Dubici veliki broj poljoprivrednih proizvođača, koji su bili u prilici da se druže, informišu i razmijene iskustva u proizvodnji strnih žita, kukuruza i soje.

Ogledi su postavljeni u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa PTP "Јelena" i preduzećem "Bajer".