latinica  ћирилица
22/06/2018 |  14:17 | Autor: SRNA

Petković: Izmijeniti pravne regulative u slučaju optuženih za ratne zločine

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković istakao je da je apsurd to što zakonodavstvo BiH ne dozvoljava da osuđeni za ratne zločine budu pušteni na slobodu nakon što odsluže dvije trećine kazne, dok je to dozvoljeno prema pravilima Haškog tribunala.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

"Zakon o pomilovanju BiH ne dopušta pomilovanje za krivična djela ratnog zločina i time su lica koja su osuđena pred sudom BiH u neravnopravnom položaju", rekao je Petković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Petković je dodao da je zbog toga od izuzetnog značaja zaključak potpredsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića, kojim se zadužuju predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da pokrenu inicijativu za izmjenu pravne regulative čime bi se omogućilo osuđenim licima za ratne zločine, koji su na izdržavanju kazni, da nakon dvije trećine izdržane kazne dobiju uslovni otpust.

"Zabrinjavajuće je da ovaj zaključak, koji je juče usvojen na sjednici parlamenta Srpske, nisu podržali predstavnici opozicije, tačnije SDS-a i PDP-a, iako ga je podržala potpredsjednik SDS-a Sonja Karadžić Јovičević", naglasio je Petković.

On je dodao da pojedini predstavnici opozicije ovaj zaključak nisu podržali samo zato što ga je predložio Nenad Stevandić.

"Smatramo da je ovaj zaključak od velikog značaja, prije svega za sve naše ljude, koji su osuđeni za ratne zločine, a riječ je uglavnom o starijim i bolesnim, koji će imati priliku da izađu na slobodu prije isteka kazne", napomenuo je Petković.