latinica  ћирилица
22/06/2018 |  12:49 | Autor: SRNA

Prosječna majska neto plata 847 KM

Prosječna majska neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj iznosila je 847 KM i u odnosu na april nominalno je veća za 0,8 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Najviša prosječna neto plata od 1.313 KM isplaćena je u području finansijskih i djelatnostima osiguranja, dok je najniži majski prosjek od 558 KM izračunat u građevinarstvu.

U maju u odnosu na april najveći nominalni rast neto plate od 6,1 odsto registrovan je u sektoru vađenja rude i kamena, dok je najveće procentualno smanjenje plate od 3,3 odsto zabilježeno u sektoru ostalih uslužnih djelatnosti.

Prosječna majska bruto plata iznosila je 1.356 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju su u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku bile više za 0,2 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 1,4 odsto.

Najveći rast cijena u maju od 1,2 odsto zabilježen je u odjeljku prevoz usljed viših cijena goriva, dok je najveći procentualni pad cijena od 0,6 odsto ostvaren kod odjeće i obuće zbog akcijskih cijena.