latinica  ћирилица
22/06/2018 |  12:12 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Vlada predstavila Nacrt zakona o socijalnom stanovanju

U Banjaluci je predstavljen Nacrt zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske, koji je Vlada utvrdila juče, a kojim se prvi put u Srpskoj utvrđuje sistem socijalnog stanovanja.

Ovim Zakonom su, između ostalih, obuhvaćena lica koja su korisnici projekata stambenog zbrinjavanja po modelu socijalnog stanovanja, mladi bračni parovi, ratni vojni invalidi, lica starija od 65 godina bez porodičnog staranja u stanju socijalne potrebe, beskućnici, samohrani roditelji, lica sa invaliditetom.

Zakonom se uređuje pravo, dodjela, upravljanje, održavanje i korištenje stambenih jedinica po modelu neprofitnog stanovanja. Stambene jedinice se dodjeljuju na neodređeno vrijeme uz zakup. Svi korisnici će plaćati neprofitnu zakupninu u iznosu do 1 KM po m2, a najugroženije kategorije će imati mogućnost subvencionisanja zakupnine.

Stambene jedinice izgrađene za socijalno stanovanje će biti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na čijem području su izgrađene, i neće se moći nasljeđivati, otuđivati i stavljati pod hipoteku.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić naglasio je da, prema ovom zakonu, na stambenu jedinicu do 25 metara kvadratnih ima pravo fizičko lice koje živi samo, dvočlane i tročlane porodice na stan do 33 kvadrata, četvoročlana do 38 kvadrata, petočlana na 44 kvadrata, šestočlana na 49 kvadrata, sedmočlana na 55 kvadrata, a porodica sa osam i više članova imaće pravo na stan do 76 kvadrata površine.

"Vlasnici socijalnih stambenih jedinica su lokalne zajednice. Ovi stanovi se ne mogu naslijediti, otkupiti, prodati, niti dati u zakup pod bilo kojim uslovima. Uslovno može nasljediti onaj ko je u domaćinstvu onoga ko je korisnik stana, odnosno koristiti stan dok postoje potrebe za tim", rekao je Grajić.

Grajić je naveo da će postupak dodjele stambene jedinice biti regulisan na osnovu javnog konkursa, a lokalne zajednice donose rješenje, dok se žalbe mogu uputiti resornom ministarstvu, nakon čega slijedi ugovor o zakupu.