latinica  ћирилица
22/06/2018 |  11:25 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

Trebinje- Izložba fotografija o hercegovačkoj željeznici

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otovrena je izložba fotografija "Željeznica u Trebinju i okolini kroz vrijeme", autora, publiciste, Јosipa Vebera. Fotografije svjedoče ne samo o željeznici kroz epohe, već i o životu ljudi ovoga kraja, u 19. i 20. vijeku.

Izložba je svojevrsno putovanje kroz istoriju čuvenog Ćire, od 1901. godine, kada je prvi voz stigao u Trebinje, do 26. maja 1976. godine, kada je na posljednje putovanje voz krenuo iz Nikšića do Čapljine. Fotografije prikazuju kompozicije, prugu, lica ljudi, koja su živjela uz željeznicu - otpravnike, željezničare, telegrafiste, putnike...

Autor izložbe, Јosip Veber, ističe da željeznica nije spajala samo gradove i regione, već ono najvažnije - ljude. Njegove fotografije su, kako kaže, plod dugoogodišnjeg istarživačkog rada.

Većina fotografija su iz zvaničnih arhiva iz Beograda, Zagreba, Beča, a neke su i privatno vlasništvo. Risto Putica, kao dijete željeznice, bilježio je najzanimljivije momente i neke od fotografija ustupio je za ovu izložbu.

O značaju željeznice za Herecgovinu, najbolje govori podatak da su posljednjeg Ćiru mještani Popovog Polja, kroz koje je prolazila pruga, ispratili sa suzama. Ćiro je tada bio ne samo veza sa okruženjem, nego i pokretač privrednog razvoja regiona, a njegovim odlaskom, počelo je gašenje života u tim selima. Ideje o ponovnom uspostavljanju pruge od Čapljine do Nikšića, ponovo su aktueltne.

Izložbi je prethodila konferencija na temu "Međunarodna saradnja" u organizaciji Saveza za željezničke inovacije u Јugoistočnoj Evropi, kojoj su se priključile i Željeznice Srpske.