latinica  ћирилица
22/06/2018 |  10:31 | Autor: SRNA

Liberija će podržati dogovor Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej, čija je Vlada povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je danas da će njegova zemlja podržati rješenje o Kosmetu do kojeg Beograd i Priština dođe u pregovorima.
Gbezongar Milton Findlej (Foto: sipri.org) -
Gbezongar Milton Findlej (Foto: sipri.org)

Milton Findlej je naveo i da je liberijska Vlada zainteresovana za mirovni proces u kojem je inicijativu preuzela evropska zajednica, naglasivši da se do rješenja može doći kroz dijalog.

On je istakao i da Liberija ne podržava nasilje. "Liberija ne veruje u nasilje i moramo da nastavimo da podržavamo mirovne inicijative, a ova inicijativa može da dođe kroz dijalog koji, naravno, i EU podržava", rekao je Milton Findlej za Radio-televiziju Srbije.

On je precizirao da Liberija u ovom trenutku ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da će priznati odluku koja će proizaći iz pregovora.

"Mi smo priznali nezavisnost Kosova /2008. godine/ na ambasadorskom nivou, pa smo to povukli i rekli - pređite na mirovni proces i koji bude ishod mi ćemo tu odluku i priznati", napomenuo je šef diplomatije Liberije.

On je podsjetio i da je Liberija bila prva afrička zemlja sa kojom je bivša Јugoslavija uspostavila diplomatske veze, istakavši da postoji želja da se dobri odnosi nastave.

"Liberija i bivša Јugoslavija su imale dugogodišnju saradnju još od 60-ih godina /prošlog vijeka/ i željeli bismo da se ti odnosi povrate", rekao je ministar spoljnih poslova Liberije.