latinica  ћирилица
22/06/2018 |  08:57 | Autor: SRNA

Sindikat "Šuma" ne prihvata novu organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta

Јedinstvena udružena Sindikalna organizacija Јavnog preduzeća /ЈP/ "Šume Republike Srpske" uz podršku granskog Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske, smatra neprihvatljivim najnoviji Nacrt organizacije i sistematizacije radnih mjesta u ovom javnom preduzeću.
Šume RS - Foto: RTRS
Šume RSFoto: RTRS

Nacrtom, koji je nedavno upućen svim organizacionim jedinicama javnog preduzeća, predviđeno je da se ubuduće broj radnika isključivo vezuje za količinu sječive drvne mase, saopšteno je iz Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske.

Iz ovog sindikata kažu da bi, ako ovaj kriterijum bude sproveden u djelo, oko 1.500 radnika u ЈP "Šume Republike Srpske" ostalo bez posla i porede činjenice da su radnici u proteklom periodu zapošljavani u preduzeće po osnovu stvarno iskazanih potreba procesa rada uz isključivu saglasnost uprave preduzeća.

"Nelogično je da je uprava preduzeća zapošljavala radnike, a sada ih ta ista uprava, iz samo njima znanih razloga namjerava da ostavi bez posla", navodi se u saopštenju Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske.

Јedinstvena udružena Sindikalna organizacija ЈP "Šume Republike Srpske" poziva menadžment i Nadzorni odbor preduzeća na socijalni dijalog o ovim, za radnike životno važnim pitanjima, kako bi se, kako kažu, preduprijedile sve moguće negativne posljedice po radno-pravni i socijalni položaj zaposlenih.