latinica  ћирилица
21/06/2018 |  22:28 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Galijašević: Sve agresivniji pokušaji podrivanja Srpske

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da je osnovni cilj akcije u režiji britanskih obavještajaca uoči opštih izbora u BiH spriječiti izbor lidera SNSD Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH i ostanak njegove stranke na vlasti u Republici Srpskoj.
DŽevad Galijašević (foto:www.mc.rs) -
DŽevad Galijašević (foto:www.mc.rs)

Dolazak britanskih specijalaca Galijašević vidi kao pokušaj podrivanja Republike Srpske, odnosno rušenje Dodika zbog njegovog odnosa prema Rusiji i uopšte prema globalnom geopolitičkom sukobu, ali da je novo to da te operacije postaju sve agresivnije.

Odgovarajući na pitanje Sputnjika da li Srpska ima resurse da se tome suprotstavi, Galijašević naglašava da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, bez sumnje, najbolja bezbjednosna agencija u BiH, odlično vođena i da je upravo zato i izložena napadima da bi bila oslabljena.

- Širok je spektar mjera koje su, izgleda, došle na red, a u igri su sve opcije da nađu način da spriječe kandidaturu Dodika za člana Predsjedništva BiH - rekao je Galijašević.

Navodeći da je britansko Ministarstvo odbrane javno obznanilo dolazak 40 britanskih specijalaca za obavještajni rad u BiH, Galijašević ukazuje da je veća prijetnja od 40 specijalaca prateća logistika koja je stigla još početkom ove godine kada je, kako kaže, na zapadni Balkan došlo 600 obavještajaca, od kojih je 350 u BiH.

- Njihova uloga je upravo kreiranje javnog mnjenja, sijanje lažnih vijesti, apliciranje određenih subverzivnih projekata na konkretne situacije - objašnjava Galijašević.

On smatra da će prvi korak u toj operaciji biti napad na institucije, odnosno predsjednika Srpske, jer je on taj koji formuliše političku strategiju.

Galijašević kaže da se mogu očekivati pokušaji da svaki događaj bude iskorišten za napad na institucije Srpske, a da neki budu i kreirani.

- Njihova mogućnost je da prave nerasvijetljena ubistva, poput onoga što je Srbija imala sa /predsjednikom Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda/ Oliverom Ivanovićem, da insceniraju pojedine situacije u smislu nestanaka pojedinih ljudi, što je Srbija opet imala sa prozapadno orijentisanim novinarom Stefanom Cvetkovićem, dakle pravljenje konfuzije u društvu - navodi Galijašević.

Povezane vijesti:

RTRS u posjedu dokumenta stranih službi o djelovanju u BiH

Novi detalji specijalne operacije, koja ima samo jedan cilj - srušiti vlast u Srpskoj