latinica  ћирилица
21/06/2018 |  21:40 | Autor: SRNA

Crna Gora: DŽihadisti i tekfirdžije najradikalniji

Crna Gora je Evropsku policiju obavijestila o prisustvu nekoliko radikalnih grupa, među kojima su najizraženiji džihadisti i tekfirdžije /otpadnici od vjere/, navodi se u izvještaju Evropola za prošlu godinu.

Na tekfirdžije se u Crnoj Gori gleda kao na jako rigidne u interpretaciji osnovnih islamskih postulata jer oni izvode religijske obrede prema striktnim šerijatskim pravilima.

"Tekfirdžije šire različite propagandne materijale internetom, ali nisu stvarna teroristička prijetnja. Isto se odnosi i na džihadističku grupu u zemlji, iako neki njeni članovi, posebno povratnici sa stranih ratišta, posjeduju znanja i vještine koje se mogu iskoristiti u terorističke svrhe - ističe Evropol, a prenose crnogorski mediji.

U izvještaju se napominje i da se umjerene grupe suprotstavljaju nasilnim metodama i traže distanciranje od radikalnih elemenata.

Zbog sukoba iz prošlosti između zapadnobalkanskih zemalja velika količina naoružanja dostupna, a preko "balkanske rute" islamisti se sada vraćaju ili pokušavaju vratiti u svoje zemlje iz Sirije i Iraka.

U posebnom dijelu izvještaja o zapadnom Balkanu navodi se da nije zabilježen nijedan džihadistički teroristički napad tokom 2017. godine.