latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:43 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Šamac: Uklonjena raketa iz Odbrambeno-otadžbinskog rata

U Crkvini kod Šamca, u napuštenom i urušenom pomoćnom objektu, pronađena je raketa iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Bezbjedno su je uklonili pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite.

Rosa Ćulapović sjeća se dana kad ju je u maju 1992. godine probudila buka i kada je pomoćni objekat pored kuće bio obavijen oblakom dima. Zabrinula se za bezbjednost sinova.

"Kad sam došla, oni su već izašli iz kuće. Dobro je, jeste živi, šta je? Јa sad ne znam, granata kako je išla, ona je udarila i kroz ploču u podrum uletjela. Ništa više ne znam", priča Rosa.

Raketa je, na dubini pola metra u temelju objekta mirovala 26 godina. Novi vlasnik imanja je, prije rušenja objekta prijavio Civilnoj zaštiti da se tu nalazi neeksplodirano minsko-eksplozivno sredstvo.

"A- tim je izvršio otkopavanje zaostalog sredstva, kao što sam rekao 128 mm raketa, koja je na pola metra dubine nađena. Tim će izvršiti uništavanje zaostalog dijela eksplozivnog punjenja", rekao je Vidosav Pejić operativni oficir A-tima Republičke uprave Civilne zaštite. 

Milan Blagojević, koordinator za deminiranje CZ Šamac istakao je da su do sada imali dojava da ima objekata koje su pogodile granate tokom rata, koje nisu eksplodirale.

Na području Šamca je u toku uklanjanje napuštenih i urušenih objekata oštećenih u proteklom ratu.

U proteklih 20 dana specijalizovani tim Republičke uprave Civilne zaštite bezbjedno je uklonio 16, od planiranih 36 objekata.