latinica  ћирилица
21/06/2018 |  13:21 ⇒ 14:24 | Autor: RTRS

Banjac: Grupa od 15 do 20 migranata na području Kozarske Dubice; Pojačati broj policajaca na granici

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac pozvao je da zbog pojave grupe od 15 do 20 migranata bude pojačano prisustvo granične policije na području opštine Kozarska Dubica.

Banjac je rekao danas novinarima u Banjaluci da nije prihvatljivo i dovoljno da 12 policajaca u jednom kombiju kontrolišu granicu na području od Kozarske Dubice do Gradiške.

On je pozvao ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da se "stvarno bavi svojim poslom koordinacije službi bezbjednosti", i naglasio da ministar mora reagovati na ovu informaciju i na ovom području pojača prisustvo granične policije.

"Ukoliko to Mektić ne može da obezbijedi, pozivam ga da pozove MUP Republike Srpske da asistira o tom pitanju. U protivnom mi ćemo morati da pozovemo MUP Srpske da izađe na granice Republike Srpske", istakao je Banjac.

On je naveo da je prije tri dana oko 20.00 časova na području Dubičke ravni, između sela Međeđa i Demirovac, iz autobusa izašlo između 15 i 20 migranata i otišlo prema području Kozare.

On je rekao da su se nakon toga migranti noću spustili prema granici i rijeci Savi, gdje su pokušali preći u Hrvatsku.

"Imamo informaciju da je jednog migranta na području Međeđe uhapsila Granična policija BiH, dok je šest migranata vratila hrvatska policija nazad u BiH i tu im se gubi trag", naveo je Banjac.

On je rekao da o ovome ima saznanja MUP Srpske koji je blagovremeno o tome obavijestilo Graničnu policiju i sve relevantne bezbjednosne strukture BiH.

Banjac je istakao da je posebno zabrinjavajuće to da su, kada su ih kontrolisali pripadnici MUP-a Republike Srpske, tri lica imala uredne papire za boravak u BiH i da su prilikom pokušaja prelaska u Hrvatsku vraćeni nazad u BiH.