latinica  ћирилица
21/06/2018 |  12:23 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Parastos za Srbe stradale prije 26 godina kod Drniša

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos za Srbe koje su prije 26 godina na Miljevačkom platou kod Drniša ubili i masakrirali pripadnici hrvatske vojske, u prisustvu Unprofora.
Beograd - parastos - Foto: SRNA
Beograd - parastosFoto: SRNA

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji je prisustvovao parastosu, rekao je da je Miljevački plato jedna u nizu zločinačkih akcija hrvatskih snaga koja je sprovedena s ciljem etničkog čišćenja Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta i pokazuje svu brutalnost i svirepost hrvatske vojske i policije.

Linta je podsjetio da, osim presude dvojici vojnika za ubistvo jednog srpskog zarobljenika, niko drugi nije procesuiran, niti kažnjen za taj zločin, što pokazuje da je hrvatsko pravosuđe i dalje etnički motivisano i ima dvostruke standarde na štetu Srba.

"Iako je hrvatska članica EU, ona je svojim pravosuđem i poštovanjem ljudskih prava daleko od EU i to pokazuje da je to država u kojoj je etnički princip i dalje dominantan", rekao je Linta.

Nakon parastosa, porodice i poštovaoci žrtava, predstavnici izbjegličkih udruženja i "Veritasa" položili su vijence i zapalili svijeće na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Јugoslavije u Tašmajdanskom parku.

Na području Miljevačkog platoa 21. juna 1992. godine dogodio se monstruozan zločin nad srpskim pripadnicima teritorijalne odbrane, u prisustvu pripadnika Unprofora.

U tom napadu hrvatske vojske ubijeno je 40 Srba, a nekoliko njih je ranjeno i zarobljeno.

Tijela poginulih su masakrirana, bačena u krašku jamu i zatrpana smećem.

Posmrtni ostaci su ekshumirani dva mjeseca kasnije, ali zbog teškog stanja u kojem su se nalazili njih dvanaestoro nije identifikovano.

Tijela su još u zajedničkoj grobnici na groblju u Kninu.