latinica  ћирилица
21/06/2018 |  09:04 | Autor: SRNA

Vulin: Pričom o granici Tači skreće pažnju sa ZSO

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači pričom o granici želi da skrene pažnju sa zajednice srpskih opština i Suda za ratne zločine terorističke OVK.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Komentarišući izjavu Tačija da će se na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine naći i pitanje granice i da će prištinske vlasti zatražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO, Vulin je rekao da je to "stara taktika pred svaki nastavak dijaloga".

"Tači uvek pokrene temu koja treba da oteža položaj Srbiji i skrene pažnju sa činjenice da Priština nije formirala zajednicu srpskih opština", izjavio je Vulin za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, Tači će uraditi sve samo da se ne pominje zajednica srpskih opština i Sud za ratne zločine terorističke OVK, a to su teme koje ne mogu biti sklonjene u stranu.

Portparol visokog predstavnika EU Maja Kocijančič rekla je za "Novosti" da je dijalog Beograda i Prištine tokom godine doveo do znatne normalizacije odnosa.

"Sada je normalizacija dovedena do sveobuhvatnog nivoa. Suštinu pravno obavezujućeg sporazuma definišu dvije strane uz pomoć visokog predstavnika EU. Trajno rješenje znači održivo realno rješenje u skladu sa međunarodnim pravom", naglasila je Kocijančičeva.