latinica  ћирилица
20/06/2018 |  21:48 ⇒ 21:48 | Autor: SRNA

Cerar privremeno odgodio odluku o tužbi

Slovenija će tužbu protiv Hrvatske zbog kršenja arbitražne odluke o granici podnijeti Sudu EU tek nakon što bude konstituisan novi saziv parlamenta, rekao je predsjednik tehničke Vlade Miro Cerar koji je ranije najavljivao da će sutra biti donesena odluka.
Miro Cerar - Foto: Screenshot/YouTube
Miro CerarFoto: Screenshot/YouTube

Cerar je nakon sastanka sa predsjednicima svih stranaka u novom parlamentu rekao da treba pričekati raspravu o tužbi pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku, nakon što bude konstituisan novi parlament i počne da radi.

On je naveo da na zatvorenom sastanku nije bilo otvorenog protivljenja tužbi protiv Hrvatske, prenose mediji.

"Među strankama postoji saglasnost da tekst tužbe treba do kraja pripremiti, a danas smo govorili o glavnim elementima tužbe. Nije bilo protivljenja tome nego su se tražila dodatna pojašnjenja, ali je prevladalo uvjerenje da čelnici političkih stranaka i članovi budućeg parlamentarnog odbora za spoljnu politiku obave raspravu o arbitražnoj tužbi još jednom", rekao je Cerar.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom prema kojoj joj pripada 80 odsto Piranskog zaliva i dobila je koridor do međunarodnih voda.

Hrvatska, koja je prije saopštavanja odluke izašla iz postupka arbitraže, ne priznaje odluku Arbitražnog suda.