latinica  ћирилица
20/06/2018 |  17:39 | Autor: SRNA

Monrovija će sa Beogradom dogovarati pristup Kosmetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je afrička država Liberija, poslije povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, saopštila da će sa Beogradom dogovarati pristup o najvažnijim pitanjima za Srbiju, posebno kada je riječ o Kosovu i Metohiji.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Ovo je dokaz da je proces povlačenja priznanja Kosova u punom zamahu. Nastavićemo da radimo na tome zato što želimo da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja", rekao je Dačić.

On je, nakon što mu je liberijski kolega Gbezongar Milton Findlej predao notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine, naglasio da je sa njim dogovorio da se konsultuju na međunarodnom planu i koordiniraju.

"Za nas je ta odluka veoma važna, pozitivna je i pokazuje da dijalog dalje traje. Ovo je naš doprinos dijalogu u Briselu koji se nastavlja u nedjelju", rekao je Dačić, ističući da je to važno i za ukupan proces dijaloga, jer pokazuje da sve strane moraju učiniti napore da se postigne pravedno i kompromisno rješenje za Kosovo i Metohiju.

Dačić je zahvalio Liberiji što razumije poziciju Srbije, navodeći da je ta zemlja, koja je priznala Kosovo odlukom iz 2008. godine, tu odluku poništila dok traje dijalog pod okriljem EU jer ne želi da se svrstava ni na jednu stranu.

On je istakao da je Srbija ponosna na istoriju dobrih odnosa sa Liberijom, koji datiraju još iz doba bivše Јugoslavije, kao i zajedničkih aktivnosti u okviru Pokreta nesvrstanih.

Dačić, koji je sa liberijskim kolegom potpisao šest sporazuma - o prijateljstvu i saradnji, o saradnji u oblasti ekonomije, turizma, poljoprivrede, o političkim konsultacijama, o saradnji srpske Diplomatske akademije i Spoljnopolitičkog instituta Liberije, naglasio je da će sljedeće godine biti obilježeno šest decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Findlej je rekao da je Vlada Liberije prepoznala činjenicu da Beograd i Priština pregovaraju pod pokroviteljstvom EU, te da je Monrovija povukla priznanje nezavisnosti Kosova dok ti razgovori budu trajali.

"Mi smo danas nova vlada, nova demokratija i pokušavamo da formiramo partnerstva sa vama i ljudima iz Srbije. Liberija je zainteresovana za dobre odnose sa Srbijom i partnerstvo koje će doneti korist objema zemljama", naglasio je Findlej.

On je rekao da njegova posjeta otvara mogućnost da Srbija i Liberija otvore novu stranu u istoriji svojih odnosa, podsjettivši da su kroz bivšu Јugoslaviju uvijek bile prijatelji.