latinica  ћирилица
20/06/2018 |  16:22 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

"Selu u pohode"- izvedena predstava u Krupi na Vrbasu

Pozitivne snage Srpske krenule su u kulturnu, prosvjetnu i duhovnu obnovu Srpske. Glumački ansambl, sa poznatim glumcem Nenadom Okanovićem na čelu, izveo je još jednu u nizu predstava u okviru velike kampanje "Selu u pohode", koju Pozitivne snage Srpske sprovode u selima širom Republike Srpske.

Predstava "Tajna velikog nosa" izvedena je i u prostorijama Osnovne škole "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu. Većini učenika bila je ovo prva prilika da uživaju u pozorišnoj predstavi.

- Pojedina djeca nikada nisu išla u pozorište i možda im je baš danas ovo bila prva pozorišna predstava u životu - kaže Ivona Ilić, učenica ove škole.

Rajka Đumić, direktorka škole, smatra da je ova kampanja još jedan pokazatelj saradnje Republike Srpske i Srbije na polju kulture, obrazovanja i vaspitanja.

Glumac Nenad Okanović kaže da kultura i pozorište ne treba da budu samo privilegija djece koja odrastaju u gradovima, već da je veoma bitno da to osjete i djeca sa sela.

- Mislim da ćemo obići do 50 mjesta, malih sela, gdje ne postoji mogućnost gledanja predstave u pozorištu. Mi ćemo donijeti pozorište kod njih - kaže Okanović.

Iz pokreta Pozitivne snage Srpske ističu da će posvetiti pažnju razvoju sela i očuvanju tradicije, jer bez toga ne može da se sačuva identitet naroda

- Kultura mora da dođe do svih krajeva Republike Srpske, ne samo do gradova i opština, nego i do ruralnih sredina. To je veoma važno da bi se život u tim sredinama održao i da bi ljudi nastavili da rade, da se razvijaju i da ostanu na toj zemlji - kaže Vojislav Savić iz ovog pokreta.

Cilj kampanje "Selu u pohode" je da se kulturni sadržaji približe djeci i stanovnicima ruralnih krajeva i na taj način oživi kulturni život u manjim sredinama. Do kraja godine, karavan Pozitivnih snaga obići će još pedesetak sela širom Srpske.