latinica  ћирилица
20/06/2018 |  14:59 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Ćulum: Pomoć Graničnoj policiji pružaće 60 policajaca Srpske

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da je angažovano 60 policajaca Srpske koji će pružati pomoć Graničnoj policiji BiH s ciljem da se na graničnom pojasu na istoku BiH spriječi ilegalan prelazak granice i ulazak migranata u Republiku Srpsku i BiH.

Ćulum je naglasio da je 60 policijskih službenika za sada dovoljno, ali da će Policija Srpske, ako se ukaže potreba, pojačati broj policajaca koji će pomagati Graničnoj policiji BiH.

"Policija Srpske, odnosno naše policijske uprave od februara pružaju pomoć Graničnoj policiji kroz redovan rad i patroliranje na terenu. Mi smo u ovoj godini lišili slobode više od 850 migranata", rekao je Ćulum novinarima u Banjaluci.

On je dodao da u 90 odsto slučajeva otkriveni migranti nemaju identifikacione dokumente, te da ih Policija Srpske nakon lišavanja slobode predaje Graničnoj policiji BiH ili Službi za poslove sa strancima na dalje postupanje.

"Prema podacima Službe za poslove sa strancima i Granične policije do sada je u BiH ušlo više od 6.000 migranata. Najnoviji podaci iz Unsko-sanskog kantona govore da se na tom području trenutno nalazi oko 3.000 migranata", istakao je Ćulum.

On je podsjetio da su policijski službenici Srpske upućeni na granični pojas na istoku BiH u skladu sa odlukom Vlade Srpske da Ministarstvo unutrašnjih poslova u skladu sa svojim kapacitetima pomogne Graničnoj policiji u očuvanju granice BiH.

Granična policija BiH najavila je da će od danas granični pojas na istoku BiH, pod nadležnošću i u saradnji sa pripadnicima ove agencije, nadzirati i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta.

Zaključeno je da je najveći procenat migranata odvraćen ili otkriven na istočnom dijelu granice, zbog čega su pripadnicima Granične policije pridruženi policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH.