latinica  ћирилица
14/06/2018 |  19:34 | Autor: SRNA

Brnabić: EU i SAD da utiču na Prištinu da primijeni Briselski sporazum

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija pokazala konstruktivnost i da je uvijek spremna na razgovore sa Prištinom, a da od EU i zemalja, kao što su SAD, očekuje da utiču na Prištinu da pokaže ozbiljnost, primijeni Briselski sporazum i bude partner sa kojim se može razgovarati.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

"Osnovno je da kada nešto ispregovarate i potpišete, to i sprovedete. Besmisleno je bez toga razgovarati o drugim stvarima", rekla je Brnabićeva novinarima nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU, prenose beogradski mediji.

Ona je naglasila da je fokus današnjeg sastanka bio napredak Srbije u poglavljima koja se tiču vladavine prava, jer su ona jedna od najtežih i najkompleksnijih na evropskom putu i naglasila da smatra da je Srbija na tom polju dosta uradila.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine da EU pokušava da pomogne punu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

"Nadamo se da ćemo uskoro imati datum za sljedeći sastanak i to pokazuje opredijeljenost EU i da EU shvata to kao veoma važan element u pregovorima Srbije sa EU", naveo je Fabrici.

On je poručio da Briselski sporazum i sve ono što je njime dogovoreno mora da se primijeni.