latinica  ћирилица
14/06/2018 |  18:42 ⇒ 15/06/2018 | 12:04 | Autor: RTRS

Američka ambasada kreira put BiH u NATO - do jeseni

Aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO moglo bi da se odvija ubrzano – do jeseni – iako BiH nije ispunila ranije postavljene uslove.

Prema saznanjima beogradskih "Novosti", Američka ambasada u Sarajevu pripremila je dokument "Pozicija SAD u vezi sa aktiviranjem MAP-a za BiH", kojim se želi osujetiti, kako se u dokumentu navodi, "opstrukcija" predsjednika Srpske Milorada Dodika na putu ka NATO i "maligni" ruski uticaj na Balkanu“.

Dokument je sačinjen i na temeljima Strategije spoljne politike BiH, koju je proljetos, konsenzusom, usvojilo tročlano Predsjedništvo BiH.

Američka, britanska i još pokoja, epidemiološka, antiruska histerija s jedne strane; i s druge - martovska vokalna harmonija u Predsjedništvu BiH kada je usvajana petogodišnja Strategija spoljne politike, utrli su pute za kreiranje spornog dokumenta! I još spornije NATO perspektive BiH!

"Zaboravili" su “kreatori“ uslove iz Talina o knjiženju vojne imovine, uništavanju nestabilne municije, učešću bh. oružanih snaga u mirovnim misijama... sve ono što su punih 8 godina ucjenjivački povlačili i provlačili kad god im je zatrebalo. A sada im eto, očigledno "treba" slabljenje ruskog uticaja u BiH! I naravno, jačanje vlastitog! Žuri se zapadnim geopolitičkim "arhitektama", pa su "ubrzano" odlučili da “ubrazni“ NATO put BiH, realizuju do oktobarskih izbora - na osnovu uvida u dokument, navode "Novosti" postavljeni rok. Navode i stavove opozicionara iz Srpske o hitnosti aktiviranja MAP plana. U "živopisnom" Sarajevu tajac! U Američkoj ambasadi, u čijoj “kuhinji“ je dokument i nastao. Autentičnost i njegov sadržaj, ne žele da komentarišu. Samo kratko podsjećaju na “bajat“ već poznat stav.
"Dobro je poznato da Vlada Sjedinjenih Američkih Država podržava aktiviranje MAP-a za BiH i to se nije promijenilo".

Da li je ambasadorka Morin Kormark upravo o vrućoj temi MAP-a razgovarala sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem na sastanku održanom baš danas, nakon što je naslov "osvanuo"!? I šta je sve osim migranata, bilo na tapetu, u okviru, kako je zvanično saopšteno, "priprema za predstojeće opšte izbore"!? Od Američke ambasade nisu mnogo govorljiviji bili ni u Ivanićevom kabinetu! Na konkretna pitanja stigli su odgovori još od marta kada je "harmonično" izglasana sporna Strategija spoljne politike – gotovo cirkularni! Pisali su tada, a pišu i danas, kako je posljednji dokument o članstvu u NATO onaj iz mandata Ivanićevog prethodnika Nebojše Radmanovića, zaboravljajući da u "Radmanovićevo vrijeme" nije bilo američkih dokumenata o ubrzanom NATO putu, ni Strategije s "Nato prioritetom"! Bila je tada, podsjećamo zaboravne, "na petnaestogodišnjem čekanju"! Uvjerava nas član Predsjedništva i njegovi govorljivi savjetnici, i kako se u usvojenoj Strategiji nigdje ne spominje članstvo u NATO! I "velikodušno" šalju istu - u kojoj je NATO "postao" prioritet. Uvjeravali su nas ranije i kako je usvojena strategija "načelan dokument" koji eto ne zaslužuje pažnju. Američku i svjetskih stratega – očigledno, ipak zaslužuje! I dok se u Predsjedništva BiH u i oko njega retorički poigravaju – osude stižu iz Srpske!

NATO vježba na Manjači, koje "neće biti", a pripreme uveliko počele; britanski obavještajci sa izviđačkim "kapicama i maramama", Rezolucije i inicijative na štetu Srpske, nabraja SNSD-ov Staša Košarac poteze koje su odćutali ili prećutali srpski zvaničnici u zajedničkim nam institucijama. I u kontekstu tajnih NATO planova, podsjeća zaboravne na Rezoluciju u parlamentu Srpske usvojenu, o vojnoj neutralnosti BiH, i obavezu poštovanja stavova institucija Srpske u institucijama BiH.

- Vidljivo je da to Mladen Ivanić ne čini, vidljivo je da zastupa interes rekao bih inostranih igrača koji očigledno žele da smanje značaj i ustavnu nadležnost Republike Srpske afirmišući prije svega Bošnjačku potrebu da dođe do stvaranja unitarne i centralističke zemlje. To mislim da će izazvati niz problema - poručio je Košarac. 
Ne sumnjajući u vjerodostojnost pisanja "Večernjih novosti" analitičari navode da je na djelu nova zapadna politika prema zemljama Zapadnog Balkana. Ona je, kažu, počela s najavom ulaska Makedonije u Nato što je već gotova stvar – pogotovo nakon grčko-makedonskog dogovora o nazivu Sjeverna Makedonija. Na redu su kažu BiH i Kosovo.

- Promjena zapadne politike promijeniće situaciju oko teme NATO i za očekivati je da se iznađe načina kako da bih krene ubrzano prema ulasku u Alijansu iako je o ovom trenutku polovina protiv Republike Srpske neće podržati taj proces - kaže Aleksandar Radić, analitičar.

Na djelu je očigledno još jedno sučeljavanje interesa Vašingtona i Moskve! A kako će na toj vjetrometini velikih, proći mala BiH koja ili "ne zna" ni ko joj interese zastupa!? I u kojoj još "eksperimentišu" s raznim strategijama i prioritetima!?