latinica  ћирилица
14/06/2018 |  18:12 ⇒ 15/06/2018 | 09:05 | Autor: RTRS

U Srpskoj snižena cijena goriva

Cijena goriva na većini pumpi u Srpskoj od danas je manja za 5 pfeniga.

Rezultat je to dogovora Vlade i distributera naftnih derivata. Cijene su snizili Nešković petrol, Petrol-super, Krajinapetrol, Idealpetrol, i bijeljinski Monako, a ostali će cijene korigovati narednih dana... Iako je predsjednik Udruženja prevoznika Nikola Grbić juče demantovao da prevoznici sipaju gorivo po povlašćenim cijenama, RTRS posjeduje dokumenta, koja govore da prevoznici gorivo plaćaju za 10 do 15 pfeniga manje.

Iako zakonom nije dozvoljeno ograničavanje cijena ili marži naftnih derivata, vlada i distributeri uspjeli su da dogovore sniženje, dijelom smanjenjem marži, a dijelom zahvaljujući i blagom padu cijena na svjetskom tržištu.

Distributeri kažu – mi ćemo sada sniziti cijenu goriva za pet feninga, nezavisno gdje se nalaze. U Bijeljini je daleko niža, za 20 feninga niža cijena nego u Banjaluci - ističe Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Cijena goriva u Srpskoj od početka godine konstano je rasla. Međutim, i pored toga, cijena naftnih derivata i dalje je najniža u poređenju sa zemljama u okruženju. Npr. litar dizela u Republici Srpskoj u maju je koštao 2,20, dok je u isto vrijeme u Srbiji koštao 2,55, u Hrvatskoj 2,49, u Crnoj Gori 2,39. Iz Vlade poručuju da su konstantno u kontaktu sa distributerima, sa kojima pokušavaju da dogovore optimalnu cijenu.

- Očekivati kako će sve biti ne znam kako smanjeno, i svako od nas postavljati zahtjeve o visini ili koliko treba da iznosi to smanjenje, ja mislim da to zaista nije realno. Prema tome, Vlada je ovdje da utvrdi kad i kako može postupati, u skladu sa zakonom, a za sve druge aktivnosti podrazumijeva da vodite dijalog sa svima koji mogu da odrade taj posao - napomenula je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

A najglasniji u kritikama su iz Udruženja prevoznika Republike Srpske, iz kojeg poručuju da je smanjenje od pet feninga ponižavajuće i sramno. Zahtijevaju da gorivo pojefitni minimalno 30 feninga, iako su im, na većini pumpi, već odobravani rabati u iznosima od najmanje 10 feninga po litru, odnosno za toliko su gorivo plaćali jeftinije od građana. Osim toga, iz Vlade poručuju da to nije bila jedina pogodnost koju su imali.

- Neko ko je dobio prevozno sredstvo od Vlade Srpske, od Robnih rezervi, da takav odnos ima, da se ne gleda interes društva, Republike Srpske i građana Srpske, za koje svi postojimo i radimo, mislim da to nije koretktno - ističe ministar Gluhaković.

Udruženje prevoznika Republike Srpske je Odlukom Vlade, 2013. godine , iz Robnih rezervi dobilo na korišćenje kamione u vrijednosti od 67 hiljada maraka, uz obavezu da voze za Robne rezerve. I dok ministar poručuje da protesti nisu bili opravdani, iz Udruženja prevoznika odgovaraju da će ih privremeno obustaviti, ali da će konačnu odluku o daljim potezima donijeti u nedjelju, kada bi trebalo da bude održan sastanak svih prevoznika u BiH.

Kamione, koje je Udruženje prevoznika 2013. godine dobilo odlukom Vlade, uz obavezu da voze za Robne rezerve, predsjednik Udruženja Nikola Grbić Odlukom je dodijelio za samo dva preduzeća. Јedno od ta dva preduzeća "Grbić truds doo Laktaši" je njegovo vlasništvo, o čemu svjedoči i odluka.