latinica  ћирилица
14/06/2018 |  16:57 ⇒ 15/06/2018 | 13:21 | Autor: RTRS

Dodik: Vlast u Srpskoj nije nadležna za smanjenje cijene goriva

Vlast nije ta koja može da utiče na korigovanje cijena nafte, jer se one formiraju slobodno.

Јedini regulator su distributeri, koji mogu da intervenišu na cijenu, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Podsjetio je i da prevoznici kod distributera imaju obezbijeđen rabat.

Cijene goriva ne zavise od vlasti u Srpskoj, rekao je predsjednik Dodik. Izjavio je da i on posjeduje račune, prema kojima članovi udruženja prevoznika, koji su i organizovali blokadu saobraćajnica, imaju rabat kod distributera na cijenu od pet do 10 odsto.

- Kada oni sipaju gorivo za svoj kamion i vozilo onda imaju odobreni rabat za pet do deset odsto, a obični građani plaćaju punu cijenu. Protiv koga su onda oni organizovali proteste? Protiv vlasti koja nema nikakve odgovornosti za cijenu, jer se ona formira slobodno i najviše zavisi od kretanja svjetskih cijena - kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik je poručio da razumije one koji se bune, ali istakao da nema države na svijetu koja na promet naftnim derivatima nema određene stope zahvata za prihode, za ostvarivanje opštih interesa. Pritom, Srpska ima najmanju stopu PDV-a, 17 odsto. Poručuje – blokade saobraćajnica biće spriječene.

- Ako je neko htio da skrene pažnju, onda bi bilo u redu da zbog onih koji možda isto smatraju da je skupo, a moraju nešto drugo da rade, otvore bar jednu trasu puta. Oni to nisu htjeli da urade, čime su pokazali svoju namjeru - napomenuo je Dodik.

On je istakao da akcize neće biti smanjene. Ta sredstva, poručuje, imaju svoju namjenu – izgradnja i modernizacija auto-puteva.

- Da mi imamo savremene puteve, mi moramo izdvajati novac. Kao što znate, namena je za to, za magistralne puteve, ni za šta drugo, nije za opštu potrošnju, moramo da ulažemo, kao što i radimo, i nema zemlje koja je to drugačije rešila - poručio je Dodik.

Ponovio je da je cijena goriva u Srpskoj za devet odsto manja nego u Federaciji, za 29 odsto niža nego u Srbiji, a od Hrvatske čak za 36 odsto.