latinica  ћирилица
14/06/2018 |  15:12 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Ministarstvo uprave: Lokalnim zajednicama 62.000 KM

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić potpisala je danas prve ugovore s načelnicima opština Јezero, Trnovo, Petrovo i Novo Goražde o sufinansiranju projekata ovih lokalnih zajednica.

Za projekte ovih opština Vlada je izdvojila više od 60 hiljada maraka.

Opštini Goražde dodijeljeno je blizu 28 hiljada maraka za sufinansiranje projekta elektrifikacije 50 stambenih jedinica za povratnike i raseljena lica, dok je opština Petrovo za poboljšanje uslova u školstvu dobila 15 hiljada.

Načelnik opštine Petrovo je istakao da je prioritet adaptacija objekata u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Za realizaciju projekata opštine Јezero i Trnovo dobile su po deset hiljada maraka.

- U Јezeru će se graditi tri sportska terena i sa ovim sufinansiranjem mi ćemo graditi još jedno malo dječije igralište - ističe Snežana Ružičić, načelnica opštine Јezero.

Načelnik opšine Trnovo Dragomir Gagović napomenuo je da će novac iskoristiti za završetak izletišta zvanog Kauzani na rijeci Željeznici.

Usvajanjem redovnog granta za izrazito nerazvijene opštine u Republici Srpskoj, u budžet Srpske uvršteno je dodatnih 300 hiljada maraka, koji će biti korišćeni za sufinansiranje projekata lokalnih zajednica kod trećih lica.

- Ukoliko imaju projekte koji su odobreni kod trećih lica Vlada snosi troškove njihovog učešća - poručila je Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne smouprave Republike Srpske.

Svaka nerazvijena lokalna zajednica moći će tokom cijele godine aplicirati na javni poziv za sufinansiranje projekata, poručili su u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Srpske.