latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:56 | Autor: SRNA

Mediću smanjena kazna za zločine nad Srbima

Apelaciono vijeće Suda BiH odlučilo je da prvostepena presuda Ivanu Mediću za zločine nad srpskim civilima u logoru Dretelj kod Čapljine sa 14 godina bude smanjena na 12, saopšteno je iz ovog suda.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Prvostepenom presudom Suda BiH Medić je proglašen krivim za ratni zločin nad srpskim civilima i izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora od 14 godina, dok je istom presudom optuženi Tončo Rajić oslobođen optužbe.

Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni sa prijedlogom da Apelaciono vijeće žalbu uvaži kao osnovanu i pobijanu presudu preinači u tom dijelu, tako da Mediću za počinjeno krivično djelo izrekne kaznu zatvora dužu od izrečene.

Žalba Tužilaštva BiH se uvažava u vezi sa oslobađajućim dijelom koji se odnosi na optuženog Tonču Rajića, pa je ukinut dio presude i donesena odluka o održavanju pretresa pred Vijećem Apelacionog odjeljenja.

Odgovore na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH dostavili su optuženi putem branilaca sa prijedlozima da se ona odbije kao neosnovana.

Tužilaštvo BiH je, takođe, podnijelo odgovor na žalbu optuženog Ivana Medića izjavljenu putem branioca u kojem navodi da je žalba neosnovana i da je kao takvu treba odbiti.

Medić je dostavio odgovor na žalbu punomoćnika oštećenih - zaštićenih svjedoka "A" i "B", sa prijedlogom da se odbije kao neosnovana.

Povodom podnesenih žalbi, Apelaciono vijeće je 8. maja održalo javnu sjednicu na kojoj su podnosioci žalbe iznijeli stav da ostaju kod žalbenih navoda iznesenih u pismenim podnesima žalbe, kao i da ostaju pri dostavljenim odgovorima na žalbe suprotnih strana.

Sud BiH je u novembru 2017. godine nepravosnažno osudio Medića na jedinstvenu kaznu zatvora od 14 godina, dok je Rajić oslobođen krivice za ratni zločin nad srpskim civilnima u logoru "Dretelj".

Medić je proglašen krivim za učešće u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen na sedam i po godina zatvora. Zbog osude na sedmogodišnju kaznu za ratni zločin i u drugom predmetu, Mediću je izrečena jedinstvena kazna.

Prema presudi, Medić je osuđen i da je u junu 1992. godine u logoru "Dretelj" zajedno sa R.M. zlostavljao svjedokinju "B".