latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:53 | Autor: SRNA

Dačić: Nerealna promjena formata dijaloga sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da u ovom trenutku nije realno da bude promijenjen format dijaloga Beograda i Prištine tako što bi se priključila još jedna strana, te poručio da bi, ako bi se to ipak dogodilo, Srbija zatražila nekoga ko bi zastupao njene interese.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić je naglasio da je utopija u ovom trenutku razmišljati o promjeni formata dijaloga i dodao da je sada pitanje da li bi to značilo "gomilanje na strani Prištine onih koji je podržavaju".

- Ovdje je pitanje da li je ovo sa Prištinom dijalog, pregovori ili ćemo da gomilamo na njihovoj strani one koji ih podržavaju - rekao je Dačić za televiziju Pink.

On je naveo da su SAD uvijek "baš slučajno, bile prisutne u Briselu /tokom dijaloga Beograda i Prištine/ i razgovarale sa obema stranama", te da je "i njihova ponekad bila konstruktivna" tako što su vršile pritisak na Prištinu o nekim pitanjima.

- Sada se ne radi o tome i nema razloga da se taj format promeni, odnosno da se neko priključi - rekao je Dačić.

On je ocijenio da sada postoji jedna vrsta pritiska pojedinih zemalja EU, koje su nezadovoljne načinom vođenja dijaloga i da te države traže od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini da imenuje nekoga ko će biti zadužen samo za taj posao.

Dačić je naglasio da je velika nepoznanica šta bi moglo da se očekuje od naredne runde dijaloga jer, kako je ukazao, Beograd želi dogovor i kompromis.

- Ako neko očekuje da mi prihvatimo jednostrane akte koje je donijela Priština - to se neće dogoditi - istakao je Dačić i naveo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u formatu u kojem je započet.

Dačić je rekao da rokovi o završetku dijaloga ne postoje i da ne vjeruje da će bilo ko ozbiljan u vezi sa Kosovom i Metohijom postavljati bilo kakve rokove.

- Izražavamo spremnost i želju za dijalogom, treba sačuvati hladnu glavu i vidjeti šta naši protivnici žele - naveo je Dačić.

Upitan o sukcesiji imovine bivše SFRЈ, odnosno prodaji objekata nekadašnje države, Dačić je odgovorio da će taj proces biti nastavljen i da, prema dogovoru, Srbija dobija, otprilike, 39 odsto vrijednosti i dodao da ima još zajedničke imovine koja nije raspodijeljena.

On je podsjetio da je nedavno za 12,1 milion dolara prodat rezidencijalni stan u Njujorku koji nije korišten od početka devedestih godina prošlog vijeka, te da će Srbiji, koja je sve vrijeme plaćala održavanje, od toga pripasti gotovo sedam miliona dolara.

- Srbija je snosila gotovo tri miliona dolara troškova da sačuva taj stan, a ima još takvih lokacija - rekao je on.

Dačić je potvrdio i da je u toku proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRЈ - stalne misije bivše države pri UN u Njujorku, kao i ambasada u Bonu, Bernu i Tokiju.