latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:51 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

Mektić: Ako ostale države zatvore granice migrantima, i BiH će

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da BiH nije odgovorna za migrantsku krizu, nego je njena žrtva, i da će ako druge države, kako najavljuju, zatvore granice, to učiniti i BiH.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Mektić je istakao da će od ponedjeljka dodatne policijske snage iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i distrikta Brčko biti upućene kao pomoć Graničnoj policiji BiH.

On je izjavio danas u Sarajevu da je do sada u BiH registrovano 6.513 nezakonitih migranata, od kojih je 5.887 iskazalo namjeru da zatraži azil, dok je njih 611 podnijelo takav zahtjev, ali još nijednom nije odobren.

- I dalje još nijednom migrantu nije odobren azil u BiH - rekao je Mektić novinarima nakon redovne sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je po sporazumu o readmisiji iz Hrvatske prihvatila 292 lica, dok je 571 migrant iz BiH vraćen u druge države po istom osnovu.

On pojašnjava da se migranti u BiH nalaze isključivo u tranzitu prema evropskim državama, a da zahtjeve za azil podnose samo zbog legalizacije privremenog boravka.

Mektić je istakao "da nema ni drastičnog niti alarmantnog povećanja broja migranata".

- Mnogi žele da od migracija naprave problem u BiH, ali mi efikasno upravljamo ovim procesom - naveo je on.

Ministar bezbjednosti BiH najavio je da će u ponedjeljak imati sastanak u Briselu gdje će predstaviti rezultate rada Štaba i podnijeti informaciju u vezi sa brojem, kretanjem i boravkom migranata u BiH.

Mektić je rekao da se i dalje čvrsto zalaže da migrantska kriza mora biti riješena na njenom ishodištu, na njenom izvoru.

On je najavio i mogućnost organizovanja donatorske konferencije na nivou ambasada u BiH, koje su izrazile želju da pomognu BiH u rješavanju migrantske krize.

Mektić je ukazao na činjenicu da su krijumčari migrantima veliki problem za sve države u regionu i da borba protiv njih mora biti organizovana na regionalnom i operativnom nivou.

On je potvrdio da je protiv Zdravka Mamića, osuđenog za finansisjke malverzacije u Hrvatskoj, a koji se nalazi u BiH, izdata međunarodna potjernica i da će on, ukoliko se dobrovoljno ne preda, biti priveden u Sud BiH.