latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:28 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Gluhaković: Gorivo u Srpskoj će koštati od 2,11 do 2,29 KM

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas u Banjaluci da će gorivo u Srpskoj koštati od 2,11 do 2,29 KM u zavisnosti od regije, distributera i vrste goriva.

Gluhaković je izjavio novinarima nakon sjednice Vlade Srpske da je dio distributera obećao da će sniziti cijene goriva za pet feninga.

On je naglasio da će inicirati zajednički sastanak sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i ministrom trgovine FBiH Zlatanom Vujanovićem da bi razgovarali o rješenju pitanja koja se odnose na cijenu goriva.

Distributeri u Republici Srpskoj razmotriće smanjenje marži koje sad iznose 22 feninga po litru. Neki su se već odazvali pozivu, pa će cijene goriva, zavisno od regije, biti od 2,11 do 2,29 KM", rekao je Gluhaković i naglasio da je gorivo u Srpskoj i dalje najjeftinije u regionu.

On je podsjetio da je gorivo u Srpskoj najskuplje bilo 2012. godine kada je litar koštao 2,62 KM.

Gluhaković je istakao da u Republici Srpskoj nema monopola i istih cijena goriva jer svaki distributer sam odlučuje koliko će ih sniziti, te najavio da će od distributera iz FBiH tražiti da razmotre kupovinu goriva u Rafineriji nafte Brod da bi bilo jeftinije jer ga sada nabavljaju u inostranstvu.

Podsjetio je da Vlada Republike Srpske u ovom slučaju radi na osnovu Zakona o trgovini, Zakona o regulisanju cijena i uredbe koja se odnosi na ograničavanje marži u prometu robe i usluga.

"Ovo su tri dokumenta na osnovu kojih radimo i možemo da utičemo na određene cijene proizvoda i usluga u slučajevima proglašavanja elementarnih nepogoda. Kada govorimo o cijenama goriva od 2011. do 2018. godine, onda je vidljivo da je najskuplje bilo krajem 2012. kada je litar koštao 2,62 KM. Kako je padala cijena barela nafte na svjetskom tržištu, tako su i cijene goriva smanjivane. Sada je cijena barela 74 dolara, a cijena goriva 2,01 KM", kaže Gluhaković i napominje da će Vlada pratiti kretanje cijena goriva na domaćem i svjetskom tržištu.

Naveo je da je razgovarao danas sa distributerima, ali i prevoznicima da bi se sagledalo sa kakvim se problemima suočavaju.

"Kada je riječ o prevoznicima oni saobraćaj zaustavljaju samo na četiri mjesta u Srpskoj - Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru i Gradišci. Zašto to rade, ne znam, a mene i Vladu to ne treba da interesuje. Nažalost, to radi neko ko je dobio prevozna sredstva od Vlade i Robnih rezervi i nije korektno da ima ovakav odnos i ne gleda interes društva i građana", istakao je Gluhaković.

Govoreći o izvozu šumskih drvnih sortimenata, Gluhaković kaže da će se pokušati još jednom da nivo BiH zabrani izvoz.

Povezane vijesti:
Pojeftinjenje goriva u Republici Srpskoj.