latinica  ћирилица
14/06/2018 |  11:27 | Autor: SRNA

Rajilićeva očekuje usvajanje Zakona o zaštiti žrtava ratne torture

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izrazila je očekivanje da će na narednoj sjednici Narodne skupštine Srpske biti usvojen Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture, kojim će biti obuhvaćeno više od 600 žena članica ovog Udruženja.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

Rajilićeva je rekla da ovaj prijedlog zakona predviđa brojna prava ženama žrtvama rata, a koja se prije svega odnose na redovno mjesečno primanje, te mogućunosti banjskog liječenja, pravne pomoći, samozapošljavanja i povlastice prilikom liječenja.

- Mnogo toga što do sada nismo imali, biće omogućeno donošenjem ovog zakonskog rješenja u Narodnoj skupštini Republike Srpske - istakla je Rajilićeva.

Rajilićeva je najavila da će Udruženje u petak, 15. juna, u Laktašima organizovati trodnevnu rehabilitaciju za 40 svojih članica.

- Rehabilitacija je zamišljena više kao skup na kojem će žene biti upoznate o Prijedlogu zakona o zaštiti žrtava ratne torture, te o prijavama i popunjavanjima formulara na terenu radi ostvarivanja prava iz ovog zakona - rekla je Rajilićeva.

Ona je dodala da će rehabilitacija biti održana u hotelu San u Laktašima.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće 19. juna na redovnoj sjednici Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture.