latinica  ћирилица
14/06/2018 |  10:29 ⇒ 12:23 | Autor: Glas Srpske

Kojić: Sud BiH je došao do tačke da Srbima isti čovjek bude i dželat i vještak pravednik

Јedinstven je slučaj u sudskoj praksi da ista osoba u istom sudu bude vještak u predmetu ratnih zločina, a da za koji dan u istom sudu sjedi kao optužena za ratni zločin, kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, komentarišući to što je Sud BiH dozvolio da Nehru Ganić, protiv koga je potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u Čemernu kod Ilijaša, vještači u drugom procesu za zločin nad Srbima u Brčkom.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"To je moguće jedino u ovoj nakaradnoj zemlji i u ovom nakaradnom sudu i zato što je riječ o predmetu u kojem su žrtve Srbi. Sud BiH je u nazovi reformi došao do tačke da Srbima isti čovjek može biti i dželat i vještak pravednik", rekao je Kojić.

On naglašava da je prihvatanje Nehrua Ganića za vještaka na suđenju za ratne zločine nad Srbima u Brčkom još jedan dokaz da se Sud BiH inati sa srpskim žrtvama.

"Takve stvari ne bi smjele da se dešavaju, niti tolerišu", ističe Kojić.

On smatra da Ganiću, ne samo da ne bi trebalo biti dopušteno svjedočenje, već bi mu trebalo oduzeti i licencu vještaka do okončanja procesa koji je pokrenut protiv njega.

Sud BiH prihvatio je da se Ganić, protiv kojeg je podignuta i potvrđena otužnica za zločine nad Srbima u Čemernu, pojavi kao vještak na suđenju za ratne zločine nad Srbima u Brčkom, a na tom suđenju je tužilac Miroslav Јanjić odbio da ga ispita da bi zaštitio dignitet žrtava srpske nacionalnosti i ostalih žrtava.