latinica  ћирилица
13/06/2018 |  17:47 ⇒ 17:48 | Autor: SRNA

Odbrana generala Mladića traži izuzeće trojice sudija zbog pristrasnosti

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od Apelacionog vijeća Mehanizma za krivične sudove u Hagu, koje će odlučivati o žalbi na presudu generalu, da zbog pristrasnosti budu izuzeta iz postupka trojica sudija, potvrdio je Srni generalov sin Darko Mladić.
General Ratko Mladić - Foto: RTRS
General Ratko MladićFoto: RTRS

Od petočlanog Apelacionog vijeća zatraženo je izuzeće predsjedavajućeg sudije Teodora Merona i članova vijeća Karmela Ađijusa i Liua Daćuna.

Mladić je naglasio da je odbrana uputila tri zahtjeva i zatražila izuzeće Merona, Ađijusa i Daćuna jer smatra da su oni pristrasni zato što su učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su oficiri Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su bili podređeni Mladiću, osuđeni zbog događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

On je ukazao da su u tim presudama sudije Meron, Ađijus i Daćun izjašnjavali i unaprijed utvrdili i Mladićevu krivicu za Srebrenicu, iako se nije njemu sudilo, donoseći zaključke o njegovoj ulozi i odgovornosti, te da stoga više nemaju pravo da to čine.

Sudija Ađijus predsjedavao je vijećem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog događaja u Srebrenici.

Sudija Meron je predsjedavao Apelacionim vijećem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog Srebrenice.

On je takođe predsjedavao i žalbenim vijećem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnog zločina u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor.

Na tu presudu žalbu su najavili i Mladićevi branioci i haško tužilaštvo.