latinica  ћирилица
13/06/2018 |  16:45 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Odbornici SDA i DF napustili zasjedanje Skupštine grada Prijedora

Odbornici SDA i Demokratskog fronta napustili su današnje zasjedanje Skupštine grada Prijedora. Razlog napuštanja skupštinskog zasjedanja je, kako tvrde bošnjački odbornici, što im predsjednik skupštine nije omogućio da govore nakon zahtjeva kluba SNSD-a u vezi sa obilježavanjem tzv. Dana bijelih traka. U SNSD-u smatraju da je riječ o anti srpskoj propagandi.
SO Prijedor - Foto: RTRS
SO PrijedorFoto: RTRS

Nikoga ne želimo da vrijeđamo, ovo je u cilju dodatnog pomirenja, jer „Dan bijelih traka“, ne organizuju Prijedorčani, već nevladine organizacije iz inostranstva, rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Kabić. Nude rješenje za ovu, kako kažu, iz godine u godinu sve više ispolitizovanu situaciju.

"Toj manifestaciji treba da se da adekvatan značaj i istoričari daju svoj sud o tome. Na taj način ćemo se jednog dana pomiriti sa činjenicama o tome šta se desilo u gradu Prijedoru. Prekinućemo dalju satanizaciju srpskog naroda i da mu se ne pripisuje nešto u čemu on nije učestvovao", rekao je Dragoslav Kabić, šef Kluba odbornika SNSD-a u SG Prijedor.

Zbog ove teme, skupštinske klupe odbornika SDA i DF-a ostaju prazne.

"Ono što nas je još više iziritiralo je da kada smo tražili riječ da repliciramo na ove izjave, nama je onemogućeno da se obratimo gradskoj skupštini", istakao je Mesud Trnjanin, šef Kluba odbornika SDA.

Da ovo pitanje treba biti riješeno, jer je Dan bijelih traka dugogodišnji problem Prijedora, smatraju i odbornici SDS-a i to formiranjem komisije.

Mišo Tubin, šef Kluba odbornika SDS-a smatra da  „Bijele trake“  dolaze iz ostalih gradova i u Prijedoru propagiraju neku drugu politiku.

"Grad Prijedor je pokazao da je demokratski grad. Mi ne možemo otići u Zenicu, Tuzlu i položiti cvijeće, ali mislim da ovo danas što je gospodin Kabić iznio nije bilo primjereno vremenu i trenutku", dodao je Tubić.

Palament je mjesto za demokratsku raspravu o svim pitanjima koja nisu zakonom zabranjena, kaže gradonačelnik Milenko Đaković.