latinica  ћирилица
13/06/2018 |  16:26 ⇒ 16:30 | Autor: Blic

Koje su instrukcije dobili djelioci pravde pred Svjetsko prvenstvo?(VIDEO)

Predsjednik sudijske komisije, čuveni Pjerluiđi Kolina, dao je instrukcije za arbitre koji će dijeliti pravdu na predstojećem Svjetskom prvenstvu, prije svega vezane za VAR sistem, jer će ovo biti prvi Mundijal na kojem će sudijama biti omogućeno gledanje video snimaka.
World Referee: Mažić statistički najbolji sudija svijeta
(Foto: www.nezavisne.com) -
World Referee: Mažić statistički najbolji sudija svijeta (Foto: www.nezavisne.com)

On se najviše osvrnuo na pomoćne sudije, kojima je savjetovao da u situacijama u kojima nisu sigurni da li se igrač nalazi u ofsajdu, ne dižu zastavicu i ne prekidaju akciju.

Razlog za tako nešto je logičan, jer ukoliko pomoćnik dosudi ofsajd, a nije siguran u to, opasan napad se prekida, kao i sama igra, i ne postoji mogućnost da se ispravi eventualna greška. Ali, ako arbitri kraj aut linije ne dosude nedozvoljenu poziciju u tim situacijama, a ona dovede do gola, glavni sudija uvijek može da pogleda video snimak i poništi pogodak.

VAR će sudije u Rusiji moći da koriste u četiri slučaja:

- kod pogodaka, ako nisu sigurni da li je prethodio nekom prekršaju (faulu u napadu, ofsajdu...)

- kod dosuđivanja penala

- kod direktnih crvenih kartona

- ukoliko sudija nije siguran da li je dao žuti ili crveni karton pravom igraču.

Osim toga, još jedna zanimljivost je da će snimci koje arbitri pregledaju biti prikazani i na velikom video bimu, pa će i publika moći da gleda isti snimak, a oficijalni spiker će naglasiti šta se tačno gleda, koja sporna situacija.

Međutim, snimci neće biti puštani u vrijeme kada sudija donosi odluku, kako navijači ne bi uticali na odluku, već nakon što se nešto dosudi.