latinica  ћирилица
13/06/2018 |  13:01 | Autor: SRNA

Zatražena osuđujuća presuda za zločine nad Srbima u Stuparima

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas pred Sudom BiH da Kahro Vejzović bude proglašen krivim za ratne zločine počinjene nad srpskim zarobljenicima 1992. godine na području Stupara kod Kladnja.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Tužilac Vladimir Simović rekao je u završnoj riječi u ovom predmetu da smatra da je nesumnjivo dokazao navode optužnice kojima se Vejzović tereti za zločine protiv ratnih zarobljenika, prenosi Birn.

- Dokazali smo da je optuženi, u svojstvu aktivnog policajca Policijske stanice u Stuparima, počinio djela koja mu se stavljaju na teret, što proizlazi iz materijalnih dokaza i iskaza oštećenih svjedoka. Tužilaštvo BiH traži osuđujuću presudu i odgovarajuću sankciju - rekao je Simović.

Vejzović je optužen da je od juna do septembra 1992. godine u mjestu Stupari mučio, maltretirao i zlostavljao muškarce srpske nacionalnosti.

Prema otpužnici, Vejzović je mučio zarobljenike, udarajući ih pesnicama u glavu i u predjelu genitalija čizmama, palicom i kundakom puške, stavljajući im pištolj i nož pod grlo, te im prijeteći i prisiljavajući ih da jedu papir.

Tužilaštvo BiH se posebno osvrnulo na iskaze oštećenih koji su, kako je rekao tužilac Simović, potvrdili navode optužnice.

Simović je naglasio da je svjedok Aleksa Aleksić rekao da su svi koji su se vraćali sa ispitivanja rekli da ih je tukao i mučio Kahro Vejzović.

Iznošenje završne riječi odbrane zakazano je za 11. jul.