latinica  ћирилица
12/06/2018 |  15:44 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Najbrojnija osnovna škola u Srpskoj biće proširena sa osam novih učionica

Najbrojnija osnovna škola u Srpskoj - Osnovna škola "Branko Radičević" u Banjaluci, biće proširena sa osam novih učionica i fiskulturnom salom. Gradska uprava obezbijedila je prostorno-plansku dokumentaciju i izdala građevinsku dozvolu, a Vlada obezbijedila sredstva.

U toku je tenderska procedura za izbor izvođača za dogradnju objekta i proširenje kapaciteta škole.

Školu "Branko Radičević" u 67 odjeljenja pohađa čak 1.750 učenika . Deveti razred ove godine završiće 6 odjeljenja. U prvi razred upisano je čak 220 učenika, koji će biti raspoređeni u 8 novih odjeljenja. Direktorka škole kaže da je to dodatni pokazatelj da je neophodno porširenje škole.

"Devet novih učionica rastretiće nastavu. U njih će u dvije smjene biti smješteno 18 odjeljenja, što će omogućiti ukidanje druge smjene koja sada počinje u tri i 10 i učenici iz škole izlaze u pola osam naveče", rekla je direktorka OŠ "Branko Radičević" Darija Mićić.

Grad je obezbijedio potrebnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poručio je da je počelo rješavanje decenijskog problema sa kojim se suočavaju stanovnici Starčevice. Dogradnjom, prostor škole biće veći za oko hiljadu kvadrata.

"Vi znate koji je to problem škola pokriva 35-40 hiljada stanovnika Starčevice. Grad je bi svjestan da je to ogroman problem i grad i Vlada ekspresno su reagovali", naglasio je načelnik odjeljenja za prostorno uređenje grada Banjaluka Slobodan Stanarević.

Sredstva za dogradnju škole obezbijedila je Vlada Srpske. Tačan iznos znaće se po raspisivanju tendera za izbor izvođača. 

"Tender je raspisan i krajem iduće sedmice biće otvorene ponude i onda ćemo vidjeti da li će se neko žaliti. Znate kako idu procedure po zakonu. Ako se ne bude niko žalio svi uslovi za izvošenje radova su tu", naveo je ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Škola trenutno ima 26 učionica i 67 odjeljenja, koja su raspoređena u tri smjene zbog nedostatka prostora.