latinica  ћирилица
12/06/2018 |  08:30 ⇒ 10:43 | Autor: SRNA

Grčki mediji: Dogovoreno novo ime Makedonije

Za danas je najavljen novi telefonski razgovor makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa o budućem imenu Makedonije.
Cipras - Zaev - Foto: RTRS
Cipras - ZaevFoto: RTRS

Sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najvjerovatnije u subotu, u Prespi, tvrde mediji.

"Dogovor bi mogao biti objavljen danas", rekao je neimenovani zvaničnik vlade, prenosi Rojters. Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom juče, te najavili da će danas nastaviti razgovor. Tada će sve biti jasno.

Očekuje se, naime, da nakon konačnog dogovora bude objavljeno zajedničko saopštenje za grčku i makedonsku javnost.

"Skopsko pitanje: jedan korak do ugovora"; "Danas se zatvara pitanje u Skoplju", "Danas ključni telefonski razgovor"; "Sjeverna Makedonija je ime oko kojeg su se složili premijeri", samo je dio naslova u grčki medijima, nakon razgovora Ciprasa i Zaeva.

Postizanje dogovora o prevazilaženju spora dugog više od 25 godina biće od velikog značaja za obje zemlje, posebno Makedoniju koja očekuje da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU i poziv za priključenje NATO, već na predstojećem samitu u Briselu.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas izjavio je da je Zaev odabrao ime za ovu bivšu jugoslovensku republiku, te da je riječ o jednom od tri preostala prijedloga posrednika UN Metju Nimica - Republika Gornja Makedonija, Republika Nova Makedonija i Republika Sjeverna Makedonija.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija.