latinica  ћирилица
11/06/2018 |  14:34 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Laketa: Granična policija neće migrante

Načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa rekao je da migrante koje uhapse na području istočne Hercegovine već nekoliko dana ne mogu predati Јedinici Granične policije BiH, već ih moraju prevoziti u Službu za poslove sa strancima u Trebinje što im predstavlja dodatne probleme i troškove.
Žarko Laketa, CЈB Trebinje - Foto: RTRS
Žarko Laketa, CЈB TrebinjeFoto: RTRS

"Ne vidim razlog zašto ne možemo, kao i do sada, migrante da predajemo Јedinici Granične policije u zoni odgovornosti granice. Migranti su prešli državnu granicu. Nisu došli iz pravca Mostara, Јablanice, Nevesinja", rekao je Laketa i dodao da su do sada imali korektnu i dobru saradnju sa Graničnom policijom.

On ističe da ih novonastala situacija zabrinjava i pravi problem, te da je očigledno da službe na nivou BiH dodatno komplikuju problem migranata.

"Za svako lice koje lišimo slobode na području druge policijske stanice moramo slati Јedinicu za podršku iz Trebinja da ih preveze u ovaj grad gdje se jedino nalazi Služba za poslove sa strancima", istakao je Laketa i dodao da se na ovaj način komplikuje posao bezbjednosnim službama.

Načelnik PU Trebinje podsjetio je da je od početka godine na područje Hercegovine nelegalno ušlo oko 1.350 migranata od kojih je Granična policija njih 99 prekršajno procesuirala, 190 lica je zatražilo azil, dok je u Crnu Goru vraćeno 1.061 lice.

Laketa je dodao da PU Trebinje nije imala većih problema kada je riječ o narušavanju javnog reda i mira u vezi sa migrantima.