latinica  ћирилица
11/06/2018 |  13:55 | Autor: TANЈUG

Mediji: Makedonski ministar "pakuje kofere", ide u UN?

Sporazum o novom imenu Makedonije između Skoplja i Atine još nije potpisan. Dio grčkih i makedonskih medija tvrdi da je to zbog neslaganja u makedonskoj vladi.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Naime, kako pišu mediji, "glavni krivac" je ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, koji je bio glavni pregovarač sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasom. Zbog toga navodno Dimitrov već pakuje kofere i odlazi sa te funkcije.

Antonio Milošoski, bivši ministar spoljnih poslova u vladi Nikole Gruevskog, na svom Fejsbuk profilu napisao je da ne zna da li je Dimitrov na "istoj liniji" sa premijerom Zoranom Zaevim, kada je riječ o novom imenu Makedonije, te dodao da je Dimitrov uveliko u komunikacijama sa sjedište UN u Njujorku.

"Ne znam da li je politika Nikole Dimitrova na istoj liniji sa Zaevim kada je reijč o pitanju novog imena Makedonije, ali diplomate iz Ujedinjenih nacija kažu da ministar ne vidi svoju perspektivu u Republici Makedoniju na dugi rok, što će pokazati vrijeme", napisao je Milošoski na svom profilu.

Makedonska vlada je, međutim, negirala da postoje neslaganja Dimitrova i Zaeva o pitanju novog imena Makedonije. Portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski izjavio je da u vladi Zaeva nema razdora.

"Premijer Zoran Zaev, ministar spoljnih poslova Nikole Dimitrov i cijela struktura vlasti su na jednoj liniji, duboko uvjereni u rješavanju problema i jačanje dostojanstva i identiteta građana", rekao je Bošnjakovski.

Kako je prenei grčki list To Vima, ministar Dimitrov "igra igrice" i odgovoran je, kako tvrde, zbog toga što sporazum o imenu još nije potpisan.