latinica  ћирилица
10/06/2018 |  20:02 | Autor: Agencije

Australijanci piju kafu sa brokolijem

U Australiji se pojavila potpuno nova vrsta kafe. Naime, proizvođači su napravili prah od brokolija koji se može dodati u kafu.

Јedan kafić u Melburnu već je uvrstio kafu sa brokolijem u svoju ponudu. Stručnjaci kažu da se brokoli u prahu može koristiti i na druge načine. Naime, ova super hrana se može dodati u supe, pečenja ili u smuti.

Iako kafa sa brokolijem ne zvuči baš primamljivo, oni koji su je probali kažu da se povrće uopšte ne osjeća. Prah se obično dodaje u espreso s toplim mlijekom.

Prema najnovijim istraživanjima, 51 odsto Australijanaca ne jede preporučene dnevne količine povrća i voća. Naučnica Merien Avgustin tvrdi kako su dvije kašike praha od brokolija jednake jednoj porciji povrća.

Ukus brokolija nije baš svakome drag, a nekim ljudima se ne sviđa ni izgled, pa ne žele da ih jedu.

Upravo zbog toga, mnogo povrća završi na otpadu. Konzumacija brokolija u prahu bi mogla spriječiti sve veće propadanje i bacanje hrane.

Budući da je brokoli bogat hranjivim materijama kao što su vitamini B, magnezijum, kalijum i cink, ovaj prah bi mogao da ima povoljan uticaj na zdravlje.

Mnoga istraživanja su pokazala kako je brokoli veoma važan kod prevencije i liječenja raznih vrsta karcinoma. Koristi se za snižavanje holesterola, štiti od bolesti srca, reguliše krvni pritisak i probavu.

Brokoli je bogat antioksidansima koji ga čine jednom od najzdravijih namirnica.