latinica  ћирилица
10/06/2018 |  16:03 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Nesvakidašnje mladunče ženskog bizona u beogradskom Zoološkom vrtu

Nesvakidašnja priča stiže nam iz beogradskog Zoološkog vrta koji je bogatiji za ženskog bizona, ali bijele boje. Riječ je o rijetkoj mutaciji koja se javlja jednom u nevjerovatnih deset miliona jedinki.

Od oca i majke koji su porijeklom iz Amerike na srpsko tlo, stigla je Dušanka, bizonka bijele boje koja je karakteristike naslijedila od oca koji je u beogradski ZOO vrt stigao 2007. godine. Nesvakidašnje mladunče, po vjerovanju, već je u ovo životinjsko carstvo donijelo blagostanje.

"Ovo je jedna velika atrakcija za nas. U prirodi se bijeli bizon rijetko sreće, a pošto se u nekim kulturama Indijanaca bijeli bizon predstavlja prosperitet i sreću, nadamo da će i nama donijeti isto to", rekao je Srboljub Aleksić, direktor Zoološkog vrta Beograd.

Bizonka je na svijet stigla na veliki hrišćanski praznik Duhovi, pa otud i ime Dušanka. Direktor Aleskić kaže da u ovom zoo-vrtu imena novorođenih mladunčadi uvijek povezuju ili sa nekim njihovim karakteristikama ili interesantnim datumom, kao što je bio ovaj - Duhovi.

Svi zaposlenici vode računa o ovoj maloj, još krhkoj životinji, koja je za kratko vrijeme postala prava svjetska atrakcija.

Ova vrsta predstavlja tradicionalno svetu životinju indijanskih plemena, čije se rođenje u Americi ponekad i svečano obilježava, kada se okupljaju brojne plemenske vođe.