latinica  ћирилица
10/06/2018 |  16:03 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Kaputi iz Trebinja na francuskom tržištu

Grad Trebinje stvara uslove za nova zapošljavanja u tekstilnoj industriji. U dijelu Poslovnog centra Tini, prostoru bivšeg Novoteksa, poslije ubrzanih priprema počela je probna proizvodnja ženskih kaputa za tržište Pariza i Francuske. Investitor iz Aranđelovca, u novu firmu Trebinjka, zaposlio je osamdeset radnika, a namjera mu je da, krajem godine, pokrene i druge linije.

Nebojša Preković, vlasnik preduzeća, kaže da su tržište i posao obezbijeđeni do septembra, te da je najbitnije da se stvori radna atmosferu i vrati povjerenje radnika. U Trebinje je dopremio oko stotinu mašina, odjeljenje za krojenje, namjenske prese.

- Potrebno nam je stotinak radnika kako bi do septembra završili dvadeset hiljada kaputa za Pariz. Konkurs za prijem novih radnika je stalno otvoren - kaže Preković.

- Radnik sa iskustvom, bez obzira što nije radio "tešku konfekciju", može lako da nauči ovaj posao. Ovdje ima možda svega deset odsto radnika sa iskustvom u "teškoj konfekciji" - kaže Јovanka Mijanović, šef proizvodnje.

Osamdeset radnika dobilo je zaposlenje u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Grad Trebinje, koji je finansirao rekonstrukciju instalacija i prostora, neće ograničavati vrijeme zakupa Poslovnog centra Tini.

- Tu smo da pomognemo. Grad je spreman da pravi i nove hale, a sve u cilju jačanja proizodnih djelatnosti i otvaranja novih radnih mjesta - kaže Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Radnici su prijavljeni, svima je ponuđena plata od 500 KM, obezbijeđeni prevoz i topli obrok.

- Neki će imati platu od 600 ili 700 KM. Moj cilj je da odvojim rad od nerada, radnika od neradnika i nagradim onog ko je uspješan u svom dijelu posla - kaže Preković.

Preković dodaje da, uz probnu proizvodnju, treba graditi povjerenje među radnicima, s obzirom na to da trebinjski tekstilci prolaze kroz težak period više od deset godina. Kvalitet proizvodnje diktiraće vrijeme uvođenja novih proizvoda i zapošljavanje novih radnika.