latinica  ћирилица
28/05/2018 |  09:01 ⇒ 13:19 | Autor: Agencije

Kreveti prljaviji od skloništa za čimpanze

Vaš krevet je možda posljednje mjesto za koje biste pomislili da je prljavo.
Krevet -
Krevet

Ipak je to vaše utočište svake noći i pokušavate da ga napravite što udobnijim i čišćim. Redovno perete i mijenjate posteljinu, tuširate se prije spavanja i nosite pidžamu? Naučnici tvrde da ništa od toga ne pomaže. Vaš krevet je puno prljaviji nego što mislite, piše Shape.

Novo istraživanje Univerziteta u Sjevernoj Karolini pokazalo je da je čovjekov krevet prljaviji i od čimpanzinog skloništa. Naučnici tvrde da krevet nije prljav zbog spoljnih faktora, već zbog samih ljudi.

- Znamo da su kuće sopstveni ekosistemi i da kreveti često sadrže razne organizme. Oko 35 odsto bakterija u krevetu dolazi iz čovjekovog tijela, uključujući fekalne, oralne i kožne bakterije - kaže stručnjak Megan Toems.

S obzirom na to da čimpanze žive u svom prirodnom okruženju u šumi, njihovo sklonište ne sadrži toliku količinu bakterija. Kako ljudi većinu vremena provode vani i svu tu prljavštinu donose, kuća i krevet postanu podložno tlo za razvoj bakterija.

Naučnici dodaju da tu nema pomoći, osim ako planirate da perete posteljinu svake večeri (što nije baš praktično). Dobre vijesti su da se naše tijelo naviklo na takvo stanje, pa se ne moramo plašiti bilo kakvih negativnih posljedica, tvrde istraživači iz Sjeverne Karoline.