latinica  ћирилица
18/05/2018 |  08:11 ⇒ 08:47 | Autor: SRNA

Svaki građanin Srbije biće mogući davalac organa

Ako bude usvojen Prijedlog zakona o presađivanju ljudskih organa koji je stigao u Skupštinu, svaki građanin Srbije biće potencijalni davalac organa, ukoliko se tome izričito ne usprotivi tokom života, piše beogradski dnevnik "Politika".
Operacija - Foto: SRNA
OperacijaFoto: SRNA

Ljudski organi umrlog lica mogu se uzeti radi presađivanja ukoliko se punoljetni poslovno sposobni davalac tome nije usmeno ili u pisanom obliku za života usprotivio, odnosno ako se tome nije izričito usprotivio roditelj, supružnik, vanbračni partner ili punoljetno dijete umrlog, predviđeno je prijedlogom zakona koji je u parlament stigao 11. maja.

Pretpostavljena saglasnost, za čije se uvođenje zalagao dobar dio stručne javnosti, najvažnija je izmjena koju predviđa ovaj zakonski prijedlog, navodi list.

Koordinator Ministarstva zdravlja zadužen za transplantaciju srca, ljekar Miljko Ristić izjavio je za "Politiku" da je prijedlog odličan, barem kada je riječ o pretpostavljenoj saglasnosti.

"Slično rešenje se sprovodi u Belgiji, u kojoj je svaka potencijalni davalac organa ukoliko se tome nije usprotivila tokom života", kaže Ristić.

U obrazloženju ovog prijedloga zakona navedeno je da je postupak davanja pristanka za presađivanje organa pojednostavljen i na taj način su izbjegnuti nepotrebni finansijski troškovi vođenja registra.

Zakonski prijedlog predviđa i uvođenje inspektora za biomedicinu, koji će biti zadužen za nadzor nad obavljanjem poslova zdravstvenih ustanova koje se bave presađivanjem organa.

Zanimljivo je da će i dalje biti zabranjeno odavanje podataka o donoru organa, pa primalac i dalje neće znati čije je organe dobio, niti će biti dozvoljeno da porodica preminulog donora sazna ime osobe koja je dobila organe, navodi list.