latinica  ћирилица
16/05/2018 |  18:18 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Lider SBB-a Fahrudin Radončić i ostali oslobođeni optužbi

Lider SBB-a Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni su pred Sudom BiH optužbe za ometanje rada pravosuđa, zastrašivanje i uticaja na svjedoke. Izricanje presude pratio je veliki broj Radončićevih pristalica.

Izlazak Fahrudina Radončića propraćen je ovacijama. Lider SBB-a ponovio, proces je politički montiran.

"Dogodilo se ono što smo od početka tvrdili, da smo nevini ljudi i da smo žrtve jedne porodične montirane optužnice. Osim želje da se mi politički eliminišemo, ne postoji niti jedan drugi dokaz, niti jedan drugi motiv da se mi procesuiramo", istakao je Radončić.

Radončić, ali i njegov branilac, Asim Crnalić, prećutali su ko su politički motivisani protivnici, koji su kako navode, proces montirali.

"U ovom trenutku ja o tome ne bi pričao, ako dopustite, jer ne želim dezavuisati Sud. Vi ste vidjeli s kojom ozbiljnošću i s kojom argumentacijom je Sud obrazložio svoje stajalište. Da idem na izvan pravne argumente, to neću", rekao je branilac Fahrudina Radončića Asim Crnalić.

Crnalićevu tvrdnju, da je Tužilaštvo BiH propustilo da navede koja krivična djela se po tačkama optužnice optuženim stavljaju na teret, ponovila je i predsjedavajuća sudskog vijeća, obrazlažući presudu. 

"Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su optuženi formirali grupu radi neposrednog izvršenja krivičnog djela, niti je dokazalo da su opisanim radnjama počinili krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela", izjavila je predsjedavajuća Sudskog vijeća Suda BiH Hasija Mašović.

Odbrana očekuje žalbu Tužilaštva na prvostepenu presudu.