latinica  ћирилица
16/05/2018 |  13:14 | Autor: TANЈUG

Han: Dogovor pišu Beograd i Priština

Komesar za pregovore o proširenju Јohanes Han kaže da dugoročno rješenje za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine podrazumeijva održivo i realistično rješenje zasnovano na međunarodnom pravu.

Јohanes Han je u intervjuu za Tanjug rekao da je sljedeći korak podizanje normalizacija na sveobuhvatni nivo, a na dvjema stranama je, kaže, da uz pomoć Federike Mogerini definišu sadržaj pravno obavezujućeg sporazuma.

Ocijenio je da je dosadašnji tok dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU doveo do značajne normalzacije odnosa dvije strane, te ponavio da će od sveobuhvatne normalizacije odnosa dobrobit imati i Beograd i Priština i da će to biti od vitalnog interesa za nastavak njihovog evropskog puta.

Povodom medijskih spekulacija da je u rješavanju kosovskog pitanja "u igri" i moguća zamjena teritorija, ocijenio je da ne vjeruje da strane u dijalogu žele da o svojoj pregovaračkoj strategiji diskutuju preko medija.

- Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU za cilj ima promociju održive saradnje između dvije strane, pomoć u ostvarenju napretka na putu ka EU i poboljšanje života ljudi. To je ono što se računa. Dugoročno rješenje podrazumijeva održivo i realistično rješenje zasnovano na međunarodnom pravu" - zaključio je Han.

Naveo je da ono što EU sada očekuje u okviru dijaloga jeste da se dogovor o Zajednici srpskih opština u potpunosti primijeni bez odlaganja.

- Dogovor predviđa da se nacrt statuta ZSO izradi za četiri mjeseca od početka rada na nacrtu. Kosovski premijer dao je mandat Upravljačkom timu da počne rad na nacrtu 4. aprila što znači rok do 4. avgusta - kaže komesar za proširenje.

Han nije odgovorio na pitanje Tanjuga šta će biti ukoliko se zadani rok za izradu statuta ZSO probije, niti da li će takav čin obesmisliti čitav tok dijaloga.

"Cilj samita u Sofiji nova energija"

Kada je riječ o predstojećem samitu EU - zapadni Balkan koji se održava 17. maja u Sofiji, Han kaže da će to biti još jedna istorijska odrednica u odnosima EU i zapadnog Balkna.

- Cilj samita je da unese novu energiju u odnose EU i zapadnog Balkana. Samit će potvrditi evropsku perspektivu zapadnog Balkna i fokusirati se na program povezivanja. Bolje povezivanje koje obuhvata puteve, željeznicu, energetske mreže, ali i digitalno tržište, ekonomsku integraciju kao i međuljudske kontakte - ključ je za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala regiona - kaže komesar.

Neposredno pred odlazak u Sofiju, Han je najavio da će na samitu Evropska komisija predstaviti obiman finansijski paket koji će podržati ključne projekte u oblasti povezivanja na zapadnom Balkanu, ojačati regionalnu saradnju i pomoći da se region još čvršće veže za EU.

Kada je o sličnostima i razlikama između Solunskog i Sofijskog samita reč, naglašava da je "jasna paralela to što će se lideri zemlja članica EU sastati sa svojim kolegama sa zapadnog Balkna i naglasiti posvećenost EU partnerima u regionu".

- Što se razlika tiče, samit u Sofiji će jasan fokus imati na projektima od zajedničkog interesa u oblastima bezbjednosti i povezivanja. Nadam se da će samit ostaviti istorijski trag pokazujući pojačani angažman EU u regionu. Isto tako očekujem da će zemlje regiona iskoristiti istorijsku priliku i trenutak stvoren novom strategijom o zapadnom Balkanu i isporučiti reforme neophodne za integraciju regiona u Evropu - kaže Han.

Pored mnogih komentara da taj samit neće pružiti direktnu podršku procesu proširenja EU, kao i da novi nacrt budžeta EU do 2027. godine nije predvideo novac za eventualne buduće članice, Han kaže da "porširenje ostaje ključuno u odnosima EU prema zapadnom Balkanu" i da se to reflektuje i kroz Strategiju proširenja i novi budžet EU.

- Kao prvo, predložena nova konstrukcija diplomatskih instrumenta EU fokusira se na prioritete što uključuje i zapadni Balkan i povećava fondove za region. Istovremeno, član 19 predloženog budžeta crno na bijelo kaže da će biti prerađen ukoliko dođe do prijema novih članica. Tačno to se dogodilo i kada je Hrvatska 2013. godine ušla u EU - zaključio je Han.