latinica  ћирилица
08/05/2018 |  14:25 | Autor: SRNA

Godišnje od raka jajnika umre oko 450 žena

U Srbiji godišnje oko 750 žena oboli od raka jajnika, a oko 450 umre od te bolesti za koju ljekari ističu da je izlječiva, ako se otkrije u ranoj fazi, ukazali su danas ljekari povodom Svjetskog dana borbe protiv te bolesti.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Tokom edukativnih predavanja posebno je naglašen značaj preventivnih ginekoloških pregleda s ciljem ranog otkrivanja bolesti.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan DŽodić kaže da je rak jajnika izlječiv ako bude otkriven na vrijeme.

On je na edukativnoj tribini održanoj u Policijskoj upravi Beograda napomenuo i da je potrebno širiti svijest o tome da je ta bolest izlječiva.

DŽodić je istakao važnost preventivnih ginekoloških pregleda i pozvao žene da ih obave makar jednom godišnje, prenijeli su beogradski mediji.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Vladimir Đukić rekao je da je ključno pravovremeno otkrivanje bolesti i liječenje u ranoj fazi.

On je pozvao pripadnice Ministarstva unutrašnjih poslova da dođu u zdravstvene ustanove na ultrazvučne preglede, navodeći da je kroz dosadašnjih osam ciklusa pregledano oko 200.000 pacijentkinja.